Vicent Soler:
Vicent Soler en el plató del programa Ágora.

La Comunitat Valenciana viu el primer cap de setmana de tancament total de l’hostaleria, una situació a la qual s’uneix el tancament comercial a les 18.00 hores. L’objectiu és salvar la sanitat posat que la seua saturació posa en perill la vida dels valencians. No obstant això, les noves mesures també comporten un efecte nociu per a l’economia.

El conseller de Hisenda i Models EconòmicsVicent Soler, ha parlat en exclusiva amb el digital de 7 Televalencia per a saber com afectaran les noves restriccions a l’economia valenciana i quines mesures preveu el Consell per a ajudar els sectors més perjudicats des de l’inici del coronavirus.

1. Setmana de noves mesures per a frenar la tercera ona amb efectes directes en l’economia d’hostaleria, comerços i gimnasos. 

Han sigut els sectors més afectats per la pandèmia i és per això que nosaltres en el pla Resisteix hem pres bona nota d’aqueixa situació i dins de les nostres possibilitats els ajudarem. Sabem que hem de fer el possible perquè totes les empreses viables o que eren viables abans del coronavirus ho continuen sent després de la pandèmia.

Sylvia Costa i Vicent Soler moments abans de començar l’entrevista.
2. Parla d’ajudes a aquests sectors, Però en què es traduiran?

Les ajudes seran de moltes maneres. Tindrem ajudes per a pagar les quotes de la seguretat social tant per a empreses com per a autònoms. Tindrem també complements d’ajuda per a autònoms i complements d’ajuda per als treballadors dels ERTE. Tot això serà part d’un primer bloc però hi haurà un segon. Aquest comptarà amb ajudes de 120 milions d’euros que vertebrarem a través dels ajuntaments.

Finalment, l’Institut Valencià de Finances (IVF), el banc públic de la Generalitat, articularà uns 100 milions per a crèdits bonificables. Són crèdits que una part d’ells no s’han de retornar i inclouen d’alguna manera ajudes directes.

3. S’haurien d’haver pres mesures amb major previsió per a evitar arribar a aquesta situació?

S’han pres quan els assessors científics ens ho han dit. El polític no sap de tot i menys en una situació com aquesta, s’ha de deixar aconsellar i assessorar pel que sap. I el grup de científics que ha estat assessorant Presidència i a la Conselleria de Sanitat han fet unes pautes de comportament que han sigut de les més estrictes de tota Espanya.

El conseller de Fent al costat de la presentadora Sylvia Costa.
4. El preocupen les conseqüències econòmiques que puguen tenir les noves mesures?

Sens dubte, és una crisi molt diferent a la de 2008. Aquesta crisi ve per un fenomen extern a la pròpia economia i és per la sanitat. Això significa que la lògica econòmica té unes armes molt disminuïdes i fins que el tema sanitari no se solucione l’econòmic tampoc el farà.

5. En les últimes setmanes la societat ha sentit parlar dels Fons Europeus, En què els notaran els valencians?

Una part dels Fons Europeus ja estan incorporats als pressupostos vigents; una altra part farem unes reprogramacions per a fer-se càrrec de les ajudes extraordinàries que estem fent als sectors més afectats. Finalment, hi ha un fons més important que és el Next Generation EU que està pensat per a la recuperació econòmica en un mitjà i llarg termini.

VÍDEO | ENTREVISTA COMPLETA DE VICENT SOLER EN 7 TELEVALENCIA