El mosquit tigre és una espècie de mosquit (Aedes Albopictus) originari de les grans masses selváticas tropicals del sud-est asiàtic, que des de 2004 ha estat detectat de manera esporàdica a la Comunitat Valenciana. En el nostre entorn és un mosquit urbà que aprofita qualsevol punt d’aigua estancada per reproduir-se.

El mosquit tigre és més aviat petit, al voltant de 5 mm (entre 2 i 10 mm) negre i amb ratlles blanques en cos, cap i potes que ho diferencien de la resta de mosquits. Les femelles posen uns 80 ous cada 5-6 dies en les parets de petits recipients, de manera que quan puja el nivell d’aigua s’inunden i d’ells surten les larves. En la pràctica aquests ous són tan petits com una mota de pols, per la qual cosa a simple vista passen desapercebuts.

Dels 470 municipis on s’ha detectat la presència del mosquit tigre, un 80% són municipis catalans. A la Comunitat Valenciana s’ha detectat el mosquit en 115 municipis. Actualment és molt important la col·laboració ciutadana per evitar la propagació de la plaga i dels problemes que ocasiona, com la transmissió de malalties.

MESURES PREVENTIVES PER COMBATRE EL MOSQUIT TIGRE

Per combatre el mosquit tigre el més important és la prevenció, seguint una sèrie de mesures senzilles s’evita la seva reproducció i amb això els problemes que ocasionen (malalties, picades…).
– No deixar abeuradors d’animals que continguin aigua en terrasses, balconades o jardins.
– Evitar deixar aigua en els plats dels tests.
– Vigilar que les aixetes, mànegues o sistemes d’aire condicionat de l’exterior no degotin.
– Cobrir amb tela mosquitera les cisternes o bidons oberts.
– Renovar setmanalment l’aigua d’estanys o fonts i mantenir netes nostres piscines.

ÚS DE REPEL·LENTS

Per evitar el dolor i les molèsties de l’acció dels mosquits, existeixen alguns tractaments preventius que tenen com a objectiu evitar les picades. Els repel·lents d’insectes són substàncies que s’apliquen a les zones de pell exposada o en les peces de vestir per evitar el contacte amb l’insecte.

Aquests productes tenen una olor característica que resulta desagradable per als insectes i els espanta. Preferentment, hem de triar un repel·lent que, entre els seus principis actius, compti amb la dietiltoluamida (DEET), considerada el repel·lent més eficaç per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i revisar si el producte aquesta específicament testat i és eficaç enfront del mosquit tigre.

D’altra banda, els tractaments calmants estan indicats per alleujar el dolor i picor una vegada que s’ha produït la picada. El seu principal actiu és el amoniaco, que actua modificant el PH i neutralitza la toxina introduïda per l’insecte.