La Comunitat Valenciana inicia la desescalada: 12 preguntas y respuestas sobre las nuevas restricciones
Un corredor

Comença la setmana, arranca nou mes i arriben noves mesures per a regular la desescalada de la tercera ona. L’últim decret del Consell ha entrat en vigor aquesta mitjanit per a donar pas al retorn de la normalitat.

El nou reglament estarà actiu fins al 14 de març a les 23.59 hores, data en la qual arrancarà un altre decret. A diferència de la desescalada de la primera ona el mes de maig passat, en aquesta ocasió no hi ha un full de ruta definit com a tal. Serà la setmana vinent quan el Consell torne a reunir-se amb els sectors de l’oci, l’hostaleria i l’àmbit esportiu per a pactar les pròximes mesures segons l’avanç de la pandèmia.

De moment, aquestes dos pròximes setmanes hi haurà novetats. La més destacada és la reobertura de terrasses encara que amb aforament al 75%, horari limitat i un màxim de comensals per taula. A més, torna l’opció de les reunions socials i l’activitat esportiva a l’aire lliure.

1. ÉS POSSIBLE ANAR A RESTAURANTS?

Si els restaurants disposen de terrasses sí. En la nova desescalada, les terrasses tenen permès reobrir al 75% de la seua capacitat. Les taules poden arribar a ser de fins a 4 comensals màxim sense importar si són convivents o no. No obstant això, l’obertura està limitada fins a les 18.00 hores.

En el cas dels locals interiors segueix prohibit el consum tant en taula com en barra. Es pot acudir per a arreplegar menjar a domicili o sol·licitar que siga enviada per missatgeria.

2. EM PUC REUNIR EN CASAS D’AMICS I FAMILIARS?

No, les reunions socials en espais privats i tancats continuen prohibides. Estan permesos les trobades en vies públiques i a l’aire lliure de fins a quatre persones no convivents. En el cas de grups de convivència superiors a quatre membres, sí que tenen permès estar reunits en l’exterior.

3. SI VISC NOMÉS TAMPOC PUC REBRE VISITES?

En el cas que una persona viva sola està exempta de la mesura i per motius de necessitat es permet que una altra persona l’acompanye. A més, aquesta persona també pot acudir a la casa d’un altre nucli familiar encara que només pot triar a una establint-se com una bambolla social.

4. TINC PAREJA PERÒ VIVIM EN DOMICILIS DIFERENTS, PUC ANAR A VEURE-LI A LA SEUA CASA?

Sí, el decret arreplega sis excepcions que sí que permeten les reunions en espais privats. Entre aquestes excepcions s’inclouen les persones amb vincle matrimonial o de parella que viuen en domicilis diferents.

5. PUC TORNAR A COMPRAR EN IKEA ALFAFAR EL CAP DE SETMANA?

Sí, el tancament perimetral dels municipis de més de 50.000 habitants ha sigut eliminat. A partir d’ara el tancament perimetral és l’autonòmic. Per tant, sempre que es residisca dins de la Comunitat Valenciana es pot anar a centres comercials de les seues localitats.

6. QUIN ÉS EL NOU HORARI COMERCIAL?

En el cas dels comerços no essencials, aquests estaran oberts fins a les 20.00 hores. Els supermercats i altres establiments de primera necessitat com les farmàcies sí que poden mantenir els seus horaris de tancaments habituals.

7. A PARTIR DE QUINA HORA HE D’ESTAR A CASA?

Malgrat la desescalada, el toc de queda es manté de 22.00 hores fins a les 06.00 hores fins al 14 de març inclusivament.

8. ES POT FER ESPORT?

Sí però amb limitacions. Les activitats en espais esportius a l’aire lliure sí que estan permeses encara que amb un màxim de quatre persones més monitor. En el cas de gimnasos, pavellons o piscines climatitzades (qualsevol espai esportiu tancat), es manté la prohibició i han de continuar tancats.

9. HE DE CONTINUAR PORTANT MÀSCARA QUAN FAIG ESPORT?

Depèn, el nou decret de la desescalada assenyala que en el cas d’exercici d’esport individual a l’aire lliure ja no és obligatori. Per tant, si s’ix a córrer en solitari es podrà anar sense necessitat de portar màscara. Per contra, en el cas d’assistir a una activitat esportiva amb més gent sí que s’haurà de fer ús d’aquesta.

10. PUC FUMAR EN LES VIES PÚBLIQUES?

Sí, només es prohibeix fumar a les terrasses de bars, cafeteries o restaurants. Al carrer, platges o altres espais a l’aire lliure es pot fumar si es mantenen almenys 2 metres de distància.

11. ELS CINEMES, TEATRES I MUSEUS CONTINUEN OBERTS?

Sí, tots els espais culturals mantenen la nova normalitat obrint al públic encara que amb restriccions d’aforament, ús obligatori de màscares i impossibilitat de menjar o beure a les sales cinematogràfiques o teatrals.

12. PUC CELEBRAR UN ESDEVENIMENT?

Sí però amb limitacions. La permanència en llocs de culte, per a reunions, celebracions i trobades religioses, incloses les cerimònies nupcials o altres celebracions religioses específiques, no podrà superar el 50% del seu aforament, sempre que la distància interpersonal respecte un mínim de 1,5 metres. L’aforament màxim haurà de publicar-se en lloc visible de l’espai destinat al culte i s’hauran de complir les mesures generals de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries.