Algunos colegios de Valencia imparten clase con aulas a 5º en plena ola de frío
Un termómetro marca la temperatura de un aula del C.E.I.P. SECTOR AEREO de Valencia.

L’Ajuntament de València ha posat en marxa l’anomenada “Operació Fred“, un operatiu que malgrat arrancar el passat 1 de desembre ha cobrat ara un protagonisme especial davant l’onada de fred que assota a la província. Encara que aquesta operació inclou mesures en els centres escolars, són molts els col·legis que han denunciat la situació que es viu a les seues aules.

Des del C.E.I.P. SECTOR AEREO situat en Tres Forques, l’AMPA ha emès un comunicat anunciant el seu descontentament davant la situació. Asseguren que el centre públic presenta un trencament de la caldera des del 21 de desembre i que aquesta no s’ha solucionat. La mala combustió, unida a la necessitat de ventilar constantment per la  pandèmia, ha comportat que els alumnes es troben a 5º a l’interior de les aules.

L’AMPA ha calificat la situació de “inhumana” i ha assenyalat que ni l’Ajuntament ni la Generalitat han mostrat preocupació per arreglar-la. Segons el comunicat, abans de les vacances de Nadal es va informar sobre l’avaria. I encara que els pares suposaven que després de les vacances estaria solucionada, això no va anar així.

“Per a sorpresa de tots els pares del centre, ens trobem que, amb l’actual temporal Filomena, els nostres fills s’haurien d’enfrontar a les seues classes diàries amb temperatures indignants; les quals, si n’hi haguera en algun despatx que un altre, segurament no entrarien a exercir les seues funcions”.

XIQUETS MALALTS A CAUSA DEL FRED

En el comunicat també s’exposa que l’afluència de l’alumnat del centre està
sent molt per davall de la mitjana diària. Asseguren que alguns xiquets s’han posat malalts “per culpa de les temperatures” que es tenen a l’interior. A això se suma que altres alumnes “per les seues malalties particulars” no poden acudir pel fred de les aules. A més, hi ha un tercer grup de col·legials que no té diners per a adquirir roba tèrmica concorde als 5º del centre.

A aquesta incidència de la caldera, se suma la “precarietat” del centre denunciada pels pares dels estudiants. Assenyalen que el col·legi compta amb persianes trencades; banys precaris que no funcionen; paviment en mal estat; accessos que s’inunden per la pluges, etc.

CSIF URGEIX A CONSELLERIA A INSTAL·LAR FILTRES HEPA A les AULES

Al marge del C.E.I.P. SECTOR AEREO, són nombrosos els col·legis que s’enfronten aquests dies al fred a les aules. A pesar que la regidora d’Educació, Maite Ibáñez, detallava aquest dilluns la iniciativa de mantenir la calefacció ininterrompuda en tots els col·legis, sembla que això està sent insuficient davant la ventilació de les classes per a complir amb els protocols COVID.

El sindicat CSIF ha avisat de temperatures que ronden els deu graus en algunes aules. A més, aquestes arriben a ser de 3 a 7 graus en localitats de l’interior de València.

La central sindical ja va demanar al desembre que Conselleria instal·lara filtres HEPA en totes les classes per a depurar l’aire. No obstant això, asseguren que l’Administració mai ha arribat a apostar per aquesta mesura.

“Aquesta situació ha provocat que l’única forma de ventilació a les aules consistisca a obrir finestres”, lamenta CSIF. El sindicat recorda que el Reial decret 486/1997 de prevenció de riscos laborals estableix que en els centres de treball les temperatures no poden superar els 27 graus ni estar per davall dels 17.

Per això, CSIF insisteix que la situació de fred agreuja la inseguretat d’alumnat i col·lectiu docent. El sindicat recorda que Conselleria no ha fet test PCR als professionals a la volta de Nadal. A més, critiquen que únicament se’ls ha dotat d’una màscara FFP2 per a tot el curs.