Aemet activa la alerta amarilla en la Comunitat Valenciana
Control de la Guardia Civil en una carretera valenciana,

L’hivern va agafant forma i l’estabilitat climàtica d’aquests dies sembla que té les hores comptades. L’expert de Meteored Francisco Martín ha alertat sobre la possible arribada d’una DANA hivernal la pròxima setmana.

Segons ja havia avançat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest diumenge s’espera l’entrada d’una massa d’aire fred. La seua arribada respondria al fet que el doll polar s’està intensificant i podria començar a ondular-se aquest cap de setmana.

L’efecte derivaria en la generació de “una potent dorsal atlàntica” a l’oest d’Anglaterra unida a una borrasca en el centre d’Europa. Això suposaria per a Espanya la arribada d’una DANA que arrancaria en el nord però es desplaçaria dies després al Mediterrani.

UNA DANA AMB PLUGES ABUNDANTS I NEU

Tal com explica Martín, la situació prevista donaria lloc a precipitacions i nevades generalitzades. D’altra banda, s’augura una baixada considerable de les temperatures. A més, la sensació de fred podria aguditzar-se per l’entrada de l’aire del nord.

Segons ha matisat l’expert, les pluges més abundants es viurien en el terç nord peninsular, Balears i la zona llevantina podent així tenir impacte en la Comunitat Valenciana.

Respecte a les nevades, aquestes se centrarien en les zones més altes d’Espanya i a la Meseta Nord. A més, tindrien lloc a principis de la setmana vinent.

GELADES I BAIXADA DE LES TEMPERATURES

L’expert de Meteored ha afirmat que encara es tracta d’una predicció amb “incertesa”. No obstant això, malgrat la seua arribada, ha confirmat que no estaríem davant una nova Filomena perquè aquesta es va generar en una situació diferent.

Malgrat la incertesa, des d’Aemet anuncien un panorama meteorològic similar. Segons les seues prediccions, el diumenge s’espera l’arribada d’un front impulsat per un flux del nord que deixarà cels nuvolosos o coberts i precipitacions en el nord de Galícia, l’àrea cantàbrica i el Pirineu occidental.

Cara a la setmana vinent, assenyalen que és probable que predomine una situació freda i inestable en la Península i Balears. Encara que no parlen de DANA, sí que assenyalen que s’esperen precipitacions que podrien afectar a totes les zones. En principi, només serien en forma de neu en àrees muntanyenques del centre i nord de la Península. No obstant això, tampoc es descarten en zones altes de la Meseta.

Des d’Aemet també han avançat que hi haurà un descens acusat de les temperatures. Aquesta baixada estarà acompanyada de gelades durant tot el dia en àrees muntanyenques. A pesar que no tenen una direcció definida, és probable que els vents bufen amb certa intensitat. Això deixaria un ambient desapacible.