Els diferents problemes del transport marítim estan posant en perill el comerç internacional. El col·lapse de contenidors en els ports i l’elevat cost tant del transport marítim com de les matèries primeres està sent un maldecap per a tota l’economia global i més amb la campanya de Nadal molt a la vora.

Davant aquests problemes, diferents institucions i empreses estan avisant que es poden produir retards en l’arribada de diferents productes. És l’exemple dels joguets i els electrodomèstics cara al Black Friday o Nadal.

ELS PORTS COL·LAPSATS: COM S’HA FORMAT AQUESTA SITUACIÓ

L’escassetat de contenidors és probablement un dels majors problemes en aquest col·lapse portuari actual. La gran demanda de les navilieres per a la fabricació d’aquest producte ha provocat que les productores no donen proveïment. A més, durant la pandèmia es va reduir la utilització d’aquests contenidors per la crisi sanitària.

Cal matisar que el cost de les matèries primeres amb les quals es fan aquests contenidors ha augmentat considerablement, afectant així el preu de la producció. A això se li suma l’escassa vida útil que tenen aquestes caixes metàl·liques perquè es calcula que duren al voltant de 5 anys.

Un altre factor fonamental en aquesta crisi marítima són els colls de botella que s’estan produint en ports importants. Això es produeix a causa de les grans restriccions de la Xina en matèria sanitària i a la falta de capacitat en diversos ports. El port de Ningbo-Zhoushan (la Xina) és el port més actiu en el món quant a les seues tones de càrrega. No obstant això, els constants brots de coronavirus i la dificultat d’accedir al país han frenat la seua activitat.

AVANÇAR LES COMPRES, UNA DE LES MESURES RECOMANADES

Experts del sector aconsellen que les compres de productes globals es realitzen amb major antelació per a evitar un major col·lapse en els ports marítims cara a les dates nadalenques.

Una altra mesura que s’està duent a terme per a pal·liar aquesta situació és el repartiment de contenidors buits. El port de Ningbo-Zhoushan ha lliurat aquestes caixes a Hong Kong per a equilibrar el repartiment dels enviaments.

A més, les empreses logístiques estan treballant en la digitalització i un major ús de l’analítica predictiva. Una de les mesures que estan realitzant és avançar la producció que s’espera en el Black Friday i per Nadal per a frenar un bloqueig encara major.

LA PUJADA DE PREUS QUE AFECTARÀ L’ECONOMIA ESPANYOLA

Tots els problemes exposats deriven en una pujada de preus generalitzada. Tant les matèries primeres com la cadena de producció han augmentat els seus costos. Per tant, el producte final augmenta el seu preu de venda.

El president de la Federació Espanyola de Comerços Electrònics (FECE), Carlos Moreno-Figueroa, ha ratificat aquest augment de preus. Afirma que el cost de portar un contenidor de la Xina a Espanya s’ha multiplicat per set i fins a deu. També comenta que aquest increment econòmic retarda l’arribada de comandes a causa del seu alt cost.

Per tant, veient aquests factors, tot fa indicar que es produirà una pujada de preus generalitzada en tots els productes i que anirà en augment mentre aquest col·lapse seguisca present.