dormir

L’Institut Europeu de Qualitat del Somni, ESCI (per les seues sigles en anglès), explica perquè el somni es veu alterat per la calor, i aporta una sèrie de recomanacions per a millorar la qualitat del somni i que aquest siga el més reparador possible, ja que influirà en el nostre rendiment i estat d’ànim.

Segons l’investigador i coordinador d’ESCI, Tomás Zamora, doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de València, el somni influeix en la termorregulación corporal i viceversa. Temperatures i humitats altes, amb nits per damunt de 25 °C i un 80% d’humitat, són sinònim de somni lleuger i poc reparador. Existeix una explicació i és que les dues fases del somni funcional són el somni d’ona lenta SWS i el somni REM. SWS predomina al principi de la nit i el somni REM en la segona meitat.

I ací entra la primera recomanació d’ESCI: la conveniència d’utilitzar llençols i pijames que permeten un confort molt diferent per a la primera part de la nit, on hi ha un somni més estable, i un altre diferent per a la segona, en la qual tindrem més fred o calor, intermitentment.

Un altre factor a tenir en compte és la humitat. Amb un 80% d’humitat ambient perdem el mecanisme de refrescar-nos per transpiració. Com a resultat “ens costa molt agafar el son i curiosament traslladem la fase SWS de somni profund cap a la segona meitat de la nit. En conseqüència somiarem molt més al principi quan és alguna cosa que solem fer en la fase REM i al final de la nit”, explica Tomás Zamora.

Xiquets i majors els més vulnerables

Calor i somni influeixen a més en l’edat. Així les persones majors “són fins a 2 vegades més sensibles a la calor nocturna i notaran els símptomes amb temperatures que en els joves no haurien d’influir”, diu l’investigador d’ESCI. La seua recomanació és que les persones majors tinguen especial cuidat “perquè poden deshidratar-se molt ràpidament en nits caloroses”. No obstant això, és molt més delicat per a ells dormir a baixa temperatura ja que els puja la pressió arterial i augmenta la probabilitat de desenvolupar coàguls, sense pràcticament notar que estan dormint pitjor.

Un altre perfil de població que cal protegir especialment les nits caloroses són els bebès. L’excés de calor és un dels factors exògens relacionats amb la mort sobtada del lactant, explica Tomás Zamora. Per tant “els bebès han d’estar destapat amb els peus, les mans i el cap nus, i hem d’evitar donar-los biberons calents”, indica. Al mateix temps cal tenir precaució amb l’ús de l’aire condicionat i evitar que vaja directe a la seua via respiratòria perquè “se’ls irritarà la gola i els bronquis, fent que una mica de pols, espores o bacteris puguen crear bronquiolitis i asma”, assegura.