naranjas

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha denunciat els preus als quals s’estan venent els cítrics de Sud-àfrica i és que asseguren que en alguns casos els preus cuadriplican als cítrics valencians venuts en l’última temporada.

Segons el comunicat d’AVA-ASAJA, les mandarines de la varietat clemenvilla s’estan venent per damunt dels 4 euros el quilo, mentre les aranges roges i blancs estan per damunt dels tres euros el quilo. A més, asseguren que també inunden els lineals, excepte un error en etiquetatge, nectarines i pruna roja de Sud-àfrica en plena campanya de la fruita d’estiu en la qual els agricultors estan percebent preus ruïnosos.

El president d’esta organització, Cristóbal Aguado, ha assenyalat que és un “autèntic despropòsit” que, “després d’una campanya ruïnosa per als productors valencians en la qual molts d’ells s’han vist obligats a abandonar la seua explotació, s’haja quadruplicat el preu que paguen els consumidors per aquests productes quan provenen de Sud-àfrica i tenen condiciones soci-laborals pitjors que els que es produeixen en la Comunitat Valenciana. Esta circumstància demostra clarament la feblesa de la cadena alimentària espanyola i europea i que qui marca el preu no és el consumidor, sinó la gran distribució que usa i abusa dels agricultors valencians”.

Pel que respecta a la campanya de fruiteres, des d’AVA-ASAJA expliquen que els productors estan venent la seua collita a preus ridículs pel que l’entrada de nectarines i pruna roja de Sud-àfrica afonarà encara més si cap als productors valencians.

A més, l’organització adverteix del risc fitosanitari que implica l’entrada massiva de fruita de Sud-àfrica i de la necessitat que es duguen a terme controls exhaustius d’aquests productes a causa de la presència de plagues i malalties com la taca negra que encara no estan a Europa i que podrien causar grans estralls en els nostres cítrics si entraren com ja va ocórrer fa nou anys amb el cotonet de Sud-àfrica. La taca negra és un fong, molt present a Sud-àfrica, que causa greus alteracions en la pell dels cítrics fins al punt de deixar-los inservibles per a la seua comercialització.