No és cap secret que Espanya amaga vertaderes joies naturals de llarg a llarg de la seua geografia. El valor geològic i paisatgístic del nostre país és conegut a tot el món, i hem de traure pit. No obstant això, existeixen racons del nostre territori desconeguts per a gran part de la població espanyola. Què us sembla si ens acompanyeu a descobrir alguns d’ells?

Serra de Bernia

Aquesta meravella de la naturalesa es troba entre les comarca valenciana de La Safor i la Marina Baixa Alacantina. Malgrat comptar amb nombrosos castells i esglésies de bellíssima factura, el més impressionant d’aquest paratge són els seus valors naturals. Ací podem trobar-nos amb el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva o les valls de Gallinera, Alcalá i Ebó, plantats amb cirerers que durant la primavera competeixen amb el Jerte.

La Manchuela

A cavall entre les províncies d’Albacete i Conca, aquesta comarca natural és imperdible per a qualsevol que sàpia valorar la bellesa d’un paisatge d’interior. Inclou meravelles com la Falç del Xúquer, amb pobles meravellosos com Jorquera o Alcalá. També podem contemplar en tota la seua grandesa des del Mirador del Somni la totalitat de la Vall del Cabriel. La zona de la Manchuela atresora una sorprenent riquesa patrimonial, amb joies com el Balneari de la Concepció en Villaltoya.

Real Valle de Valderredible

Entre les províncies de Burgos i Palència, però en territori càntabre, podem trobar una zona travessada pel riu Ebre i en la qual l’erosió de l’aigua ha dibuixat profundes falçs i canons. En els seus vessants reclamen fortament la nostra atenció un gran nombre d’esglésies romàniques, envoltades del vol de gran diversitat d’ocells rapaços. També destaquen en la zona algunes impressionants trencades com la del Tobazo i boscos com la fageda de Revelillas.

Tarazona i el Moncayo

En aquest territori aragonès històricament disputat per Navarra i Castella destaca per damunt de tot l’aclaparadora Catedral de Tarassona, principal nucli de població. També ho és el Monestir de Veruela, que prompte es convertirà en Parador, i tantes altres joies mudèjars amagades en els seus poblets. Per no parlar del pic del Moncayo i els seus limítrofs, on abunden els circs glacials i les rouredes centenàries.

Valle de Ricote, Murcia

Aquesta regió és probablement el racó de la península que més ens aproxima a la cultura dels oasis del nord d’Àfrica. No hi ha tal abundància de palmeres com a Elx o Oriola, però el paisatge és molt més exòtic. L’aigua està en la base de la seua riquesa i és per això que la Ruta de les Sénies té una importància molt especial. És una comarca que cal conèixer amb els cinc sentits.