tribus

(Pablo Viñado).- La tràgica mort el passat 22 de novembre del predicador americà John Allen Chau va recordar a tothom que encara queden tribus aïllades de la civilització moderna. Chau, assassinat a les mans dels aborígens de l’illa de Sentinel del Nord, en l’oceà Índic, va tractar frustradament de portar el cristianisme a una illa a la qual està prohibit accedir. Els sentinelesos porten mil·lennis aïllats de qualsevol contacte exterior -d’ací la seua hostil reacció- però no són l’única tribu en el món incomunicada del nostre món. A continuació alguns exemples:

Sentinelesos

La tribu coneguda com “la més aïllada del món” viu a les illes **Andaman, prop d’Índia. Fins a la tràgica visita de x el passat x de x, la tribu havia romàs totalment aïllada i hostil cap a qualsevol visitant des de 1996. Tan hostil que la seua primera reacció en veure estrangers és armar el seu arc i disparar-ho.

Els sentineleses s’erigeixen en una societat de caçadors-recol·lectors que encara sembla no conèixer l’agricultura. Utilitzen eines de metall que elaboren a partir de les restes de navilis naufragats. Han estat aïllats durant tant temps que la seua llengua és inintel·ligible fins a per als seus veïns més propers. La població total d’aquesta tribu és d’al voltant de 250 persones.

Jarawas

Una altra tribu caçadora-recol·lectora situada a les illes Andaman. A principis dels 90, el govern local va presentar un pla per a integrar a la tribu en la societat moderna, però poc temps després ho va tirar arrere. En 1998, alguns membres de la tribu van començar a visitar el món exterior. Aquest contacte va provocar dos grans brots de varicel·la en la tribu, que no era immune a ella. La seua població estimada és de 400 persones.

Val do Javari

La Vall de Javari és una àrea amb una extensió similar a la de tota Austria que alberga prop de 20 tribus indígenes. De les prop de 3.000 persones que s’estima que viuen en aquestes terres, es pensa que al voltant de 2.000 estan totalment aïllades el món exterior. No es té massa informació sobre elles, però algunes evidències ens conviden a pensar que han desenvolupat una agricultura que combinen amb un sistema tradicional de caça i recol·lecció.

Korowai

Es tracta d’una tribu caníbal situada a Papua (Indonèsia) que va ser visitada per arqueòlegs i missioners per primera vegada en la dècada dels 70. Resideixen en cases de fusta en els arbres i solen utilitzar eines de pedra.

Rebutgen contactar amb el món exterior perquè tenen la creença que el món que coneixen serà destruït si varien un àpex els seus costums.

Mascho-Piro

Aquesta tribu, hostil i habitualment armada amb arcs i fletxes, habita en zones remotes de la selva amazònica, específicament a la regió de Mare de Déu, Perú. Es desconeix amb certesa de quants integrants es compon, però alguna cosa que sí que se sap és que s’ha vist obligada a emigrar cap a noves terres per culpa de la desforestació i l’explotació de nous pous petrolífers.

El mal sabor del agua de Valencia pasará a la historia tras una inversión millonaria