El coronavirus no da tregua en la Comunitat Valenciana e incrementa los contagios
Trabajadores del hospital La Fé en los exteriores del hospital. / Kai Försterling (EFE)

Els contagis del coronavirus continuen arrasant a Espanya. Per això, una pregunta ronda pels caps de la societat espanyola: per què continuen augmentant els contagis si som un dels països on el  ús de la mascarilla està més estés? A més, els ciutadans del sud-est d’Europa són els més conscienciats sobre la necessitat de mantenir la distància física i complir amb les mesures d’higiene. Així doncs, hi ha cinc factors clau per a entendre perquè el covid-19 roman i els seus contagis incrementen al nostre país:

  1. La mobilitat interior en les comunitats autònomes.
  2. La mobilitat de cada regió amb Madrid i amb el País Vasc (primers epicentres de la pandèmia).
  3. L’erràtica gestió política de la pandèmia dóna ales als antimascarillas i uns altres negacionistes. No va haver-hi prevenció, ni suficients tests, ni rastrejadors ni la possibilitat de confinar a la població.
  4. El percentatge de sanitaris contagiats. Les comunitats on els metges, infermers o zeladors es van contagiar més durant la primera onada, estan patint més rebrots.
  5. El nombre de places de residències d’ancians. En aquest cas, el virus ha quedat en forma de reducte des de la fi de l’estat d’alarma.

Les doctores de l’Institut de Salut Carles III, Diana Gómez-Barroso i Rebeca Ramis, destaquen sobre aquestes dades que el nombre de professionals sanitaris infectats ha sigut molt alt, per la qual cosa s’incrementa directament el total de casos.

En definitiva, les zones més afectades en la primera onada ho continuaran sent en les successives. Això es deu a una major transmissió del coronavirus que en la resta del país.