castillos
castle in Xativa, Valencia, Spain

(Pablo Viñado).- Nuestra comunidad tiene muchísima historia, y una muestra tangible de esta son los castillos que permanecen esparcidos por todo nuestro territorio. Como la lista es muy extensa, hemos decidido seleccionar los cinco que a nuestro juicio resultan más interesantes para visitar.

Morella (Castellón)

castillosAquest castell d’orígens musulmans va patir fortes transformacions en època medieval i durant la Guerra de la Independència, però va anar durant el període de les guerres carlistes quan adquireix la seua actual configuració amb l’ús de l’artilleria que obliga a obrir nous espais per a la seua utilització. El recinte emmurallat corona una muntanya punxeguda i entorn d’ell s’estén el nucli urbà monumental, que s’adapta com un guant a les irregularitats de la muntanya. Obert diàriament, d’11 a 19; preu: 3,50 €.

Peñíscola (Castellón)

castillosUna altra de les grans i fotogèniques fortaleses valencianes. Com a curiositat, cal destacar que va ser el lloc on es va refugiar Benet XIII, el Papa Lluna, en un confús moment per a la cristiandat en el qual va arribar a haver-hi tres Papes. Mostra una arquitectura gòtica de marcat caràcter romànic pur i estil cistercenc, auster. Té un perímetre de 230 metres i una altura mitjana de vint metres, i 64 metres sobre el nivell del mar. Destaca la seua semblança amb el castell de Miravet, construït 150 anys abans. El castell va ser construït per l’orde del Temple i va arribar a albergar una de les millors biblioteques d’Europa. Obert diàriament; preu: 5 €.

Villena (Alicante)

castillosVa ser la casa gran del marquesat de Villena i una de les fortaleses més disputades de la comarca perquè estava a la frontera dels regnes de Castella i d’Aragó. Construït pels musulmans en el segle XII i reconstruït pels cristians en el segle XIV, la seua muralla exterior està defensada per dotze torrasses i la interior per poals circulars i una gran torre de l’homenatge de quatre pisos. En 1958 es va sotmetre a un pla de rehabilitació que li ha deixat la figura que té ara. Visites guiades diàries, excepte dilluns; preu: 3 euros.

Xátiva (Valencia)

castillos

 

És amb diferència un dels més vistosos de la nostra regió i està compost per dos castells: El Menor (originalment iber) i el Major (obra dels romans). Durant segles va ser considerat un dels millors castells de la Corona d’Aragó, tant pel seu valor estètic com per la seua ubicació, en una elevació estratègica i que permetia controlar la ciutat de Xàtiva i la via romana des d’allí. Després de passar per mans privades i acabar quasi en estat de ruïnes, aquest castell va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Xàtiva, que ho va rehabilitar per complet per a fer-ho de nou visitable. Visita lliure diàriament; informació, telèfon: 96 227 42 74. Preu: 2,40 €.

Sagunt (Valencia)

castillosAquest castell ha sigut testimoni de múltiples batalles com la II Guerra Púnica i la Guerra de la Independència En l’actualitat es troba envoltat per muralles de diferents èpoques i estils, trobant-se en la seua interior restes iberes, romans, medievals i moderns corresponents a les diferents cultures que en ell es van assentar durant la seua bimilenaria existència. Especial interès desperta la seua plaça d’Armes, a la qual s’accedeix per l’actual porta d’entrada al recinte.

El Castell de Sagunt va ser declarat Monument Nacional en 1931. En l’actualitat es troba dividit en 7 places o recintes independents contemplant-se des del seu cim un bell paisatge d’horta i el proper Mar Mediterrani. Es pot visitar realitzant una ruta de 90 minuts de durada aproximada.

Los cinco hoteles más extraños del mundo en los que dormir