cesta

(EFE).- Participar en rifas o comprar paperetes en nombrosos locals del barri on el premi és una cistella nadalenca o un lot de productes, és una altra dels costums més arrelats d’estes festes, els premis de les que s’adjudiquen en funció del nombre que resulte agraciat en el tradicional Sorteig de Nadal.

Però, a pesar de que no és gens habitual que el guanyador ho declare, ni que Hisenda ho reclame, la llei especifica que qualsevol guany patrimonial hauria de declarar-se en l’IRPF, no sent indiferent, per tant, les cistelles i macrocestas sortejades. Segons explica l’advocada Rita Doménech l’obligació del guanyador és declarar doncs assenyala que en el cas que Hisenda tinguera coneixement del premi ho requeriria com a guany.

Però davant la pregunta de com pot detectar Hisenda el guany d’un premi, Doménech assenyala que “té els seus propis mecanismes” podent detectar tot allò que entra “en el nostre compte bancari”. “Si per exemple es guanya una motocicleta, en el moment de registrar-la al teu nom Hisenda ja té coneixement”, declara.

No obstant açò, la cosa canvia quan es rep una cistella de Nadal com a regal d’empresa doncs l’advocada assegura que en aquests casos es tracta d’una retribució en espècie que figurarà en la nòmina de l’empleat a final de mes sense ser necessari tributar a Hisenda.