‘Carmen’ aconsegueix els seus 500 representació en Els Arts

La companyia Antonio Gades representa l'obra de Merimée en l'auditori valencià fins al 25 de febrer.

Carmen

El Palau dels Arts acull fins al 25 de febrer l’espectacle de dansa “Carmen” de la Companyia Antonio **Gades, un ballet basat en l’obra homònima de Proper Merimée que va suposar en el seu moment tota una revolució transgressora i que aconseguirà la representació número 500 a València.

A la presentació d’aquesta obra han assistit la directora de la Fundació Antonio Gades, Eugenia Eiriz; la directora artística de la Companyia, Stella Arauzo; la secretària Artística dels Arts, Lleugera Caporale; i els ballarins Esmeralda Pomes i José Hortes.

“La dansa és un espai imprescindible en el Palau dels Arts”, ha assenyalat Caporale, qui ha afegit que “Carmen és una obra revolucionària convertida en clàssic avui dia”.

Aquest espectacle va ser el tercer ballet narratiu creat per Gades després de “Don Joan” i “Noces de sang”, i la seua primera col·laboració amb el cineasta Carlos Saura.

L’obra està inspirada en l’homònima de Prosper Mérimée, amb argument, coreografia i il·luminació ideats per Gades i Saura, i va ser estrenada al maig de 1983 en el Teatre de París amb gran èxit de públic i de crítica.

“Es tracta d’un clàssic de la dansa que destaca pel seu caràcter transgressor, minimalista i que arriba directe al cor”, ha assenyalat Stella Arauzo, qui ha afegit que continuen amb les seues pautes perquè Gades “ho tenia tot molt meditat i era un gran intel·lectual”.

“Aquest espectacle és l’essència de Gades al costat de l’ànima i el cor de cada intèrpret”, ha comentat la directora de la Fundació Antonio Gades i vídua del ballarí, Eugenia Eiriz.

“És un miracle que continuen aquestes representacions artístiques que són joies úniques perquè no tenim la seguretat que anem a seguir fent-ho”, ha assenyalat.

“Carmen” va suposar una “gran revolució” per a la seua època perquè contraposa l’òpera amb el flamenc en directe i també pel seu vestuari on els ballarins vesteixen amb roba d’assaig.