Carmen de Rosa:
Carmen de Rosa en la terraza del Ateneo Mercantil de Valencia.

Des de l’epicentre de València, Carmen de Rosa és la primera dona a ocupar la presidència del Ateneu Mercantil -l’entitat civil més important de Cap i Casal- i, al mateix temps, pertany a una de les famílies que millor representa la burgesia valenciana conservadora, els de Rosa.

La responsable de l’Ateneu explica per a la revista ‘MYM’ de 7 Televalencia el gir que ha donat la institució, ara completament renovada i integrada en la societat valenciana. A més, avança l’organització d’activitats falleres per a la setmana gran de València.

Ha sigut la primera presidenta de l’Ateneu Mercantil, què suposa això per a vostè?
Hui dia, és alguna cosa que cal veure amb naturalitat i no com una cosa extraordinària, encara que és lògic que per ser la primera en més de 140 anys d’història de l’Ateneu cride l’atenció. Bona part dels retrats de presidents de l’Ateneu que pengen en les parets de Sala de Juntes són de senyors, alguns amb bigot altres amb barba o totes dues coses. Nosaltres pretenem deixar petjada igual que els nostres antecessors perquè és del que es tracta: donar el millor servei possible als socis, que als qui ens devem, i la societat valenciana.
Durant el teu mandat, quin ha sigut l’evolució de l’Ateneu Mercantil?

Nosaltres prenem les regnes d’un Ateneu que encara estava en el segle XIX. No hi havia pàgina web, no teníem xarxes socials… Teníem una activitat social i cultural no excessivament àmplia. Érem una institució que treballava molt per a dins, que pot ser normal, però considerem necessari obrir-nos també cap a fora per a tenir major visualització, com així ens contempla ara la societat valenciana.

Jo crec que l’Ateneu és, ara com ara, per dret propi, una institució del segle XXI. Hem donat en els últims anys un salt impressionant quant a oferta cultural, activitats, consolidació social i econòmica. Som el vaixell almirall de tots els ateneus d’Espanya i ens sentim orgullosos d’això.

La presidenta de l’Ateneu a la terrassa de la institució situada en plena Plaza de l’Ajuntament.

La restauració i terrasses de l’Ateneu estan llestes per a obrir després de les noves restriccions?

Com bé sabeu, l’Ateneu compta amb un magnífic àtic amb unes vistes 360 graus de la ciutat, on també hi ha servei de restauració. S’obrirà de nou al públic, sempre que, com tot fa indicar en aquesta pròxima fase de desescalada, s’aposte per aquells serveis de restauració que disposen de terrasses. Això inclou l’àtic i la terrassa jardí del sisè així com el nostre balcó del restaurant, espais totalment oberts i amb vista a la mateixa plaça de l’ajuntament per a poder donar servei de menjars i restauració. Insistisc, de forma gradual i amb responsabilitat.

L’Ateneu Mercantil de València és història de les Falles. Després de la suspensió de la festa al març, quines iniciatives es realitzaran?

Puc avançar que en aquests moments estem treballant des de la junta directiva en una sèrie d’iniciatives originals de cara a la setmana de Falles. No hi haurà festes al març però no per això anem deixar de costat l’oportunitat de preparar activitats amb contingut faller per als nostres socis. Unes activitats que anunciarem en breu, sempre a costa del marge de maniobra que ens concedisca la Conselleria de Sanitat.