Doctorada en Història de l’Art Ana Mafé ha dedicat els seus últims anys a provar que el Sant Calze que custodia la Catedral de València és el Sant Grial. La historiadora, per mitjà d’una entrevista a la revista ‘MYM’, ha demanat ajuda a l’Ajuntament de València, empreses i particulars amb la finalitat de donar suport a l’Aula Grial i logar consolidar-lo.

Què li va motivar a investigar el Sant Grial?

Quan vaig començar a dirimir l’objecte d’estudi al qual consagraria anys de la meua vida, em va sorprendre saber que al llarg de la història de la Universitat de València (fundada en 1502) no hi havia un només doctorat sobre la sagrada relíquia. Hui les persones que desitgen conèixer més sobre el Sant Calze poden llegir el meu assaig “El Sant Grial” de l’editorial Sargantana. Els beneficis d’aquest els done a la Associació Cultural El Camí del Sant Grial. Així que, qui ho adquirisca fa un doblet: en coneixement i generositat.

So doctorat ha sigut publicat a nivell internacional, entenc que en la seua investigació ha posat en valor a les diaconisas, el paper de la dona en la història.

El primitiu cristianisme a Roma es desembolicava amb una obertura i una universalitat extraordinària. Quan baixes a les catacumbes i comptes el nombre de representacions hi ha quasi més dones que homes. Hui en les parròquies de barri són més les dones les que acudim a la celebració pasqual.

D’alguna forma, vostè és una dona pionera a valorar el Sant Grial?

He tingut l’honor de poder estudiar-lo i catalogar-lo. Si en el món apareguera en alguna excavació una copa igual, no es diria Sant Calze, estaria catalogat arqueològicament com un KOS KIDUSH ESTHER – VALÈNCIA, 2018. He demostrat amb una metodologia científica que el Sant Calze és una copa hebrea, que al seu torn està lligada a la figura de Jesús pel tipus de pedra (sardius) en què està tallada. Remet de nou al contingut del llibre “El Sant Grial”.

Com s’ha convertit en presidenta de l’Associació Cultural El Camí del Sant Grial?

En 2016, do Enrique Senent em va demanar ajuda per a tirar avant el projecte del Camí del Sant Grial. Em va nomenar vicepresidenta. Gustosament vaig posar els meus coneixements al seu servei. Aquest passat any ens va deixar i he ocupat el seu lloc, el qual espere exercir amb l’honorabilitat i transparència que mereix.

Creu que encara queda un llarg camí per a donar a conèixer l’Aula Grial?
Necessitem l’ajuda de l’Ajuntament de València. Es necessita donar suport a aquest lloc per part de les empreses i dels particulars fins que puguem consolidar-lo amb el Pla Estratègic Integral del Camí del Sant Grial, Ruta del Coneixement, Camí de la Pau que hem presentat a les diferents Administracions perquè es finance amb els fons de recuperació econòmica. Cal no oblidar que el camí de Sant Jaume en 2017, segons dades publicat per la Xunta, va facturar 280 milions d’euros. Aquesta quantitat podríem aconseguir-la en poques dècades si s’implementa aquest meravellós pla íntegrament.