La canícula entra en Valencia y sube las temperaturas
El termómetro de la plaza del Ayuntamiento de Valencia en plena ola de calor.

Tornen les jornades de calor a València. La canícula ja ha entrat en tota Espanya i estarà activa fins al 15 d’agost. Aquest període, també conegut com a sequera intraestival, ve marcat per les altes temperatures i l’estabilitat atmosfèrica. Per tradició, és en aquestes dates quan s’aconsegueixen les temperatures màximes de l’any.

La influència del Mediterrani sol retardar l’època de la canícula alguna setmana en la Comunitat Valenciana, Balears i Catalunya. Si bé, sempre és un temps d’estabilitat, històricament, i tal com s’arreplega en Meteored, no és temps de rècords. A València el rècord van ser 43º el 27 d’agost de 2010, és a dir, una vegada passada la canícula. A Alacant es van registrar 41,4° el 4 de juliol de 1994, una màxima històrica també fora d’aquest període.

Malgrat les dades històriques, enguany s’espera que siga més càlid de l’habitual. En els pròxims dies, València tornarà a aconseguir temperatures de rècord a l’interior de la Comunitat Valenciana. Els termòmetres començaran a pujar avui mateix i les màximes augmentaran fins a sis graus en les pròximes hores.

La canícula entrarà amb molta força a l’interior i nord de la Península. Allí, i després d’unes unes setmanes anormalment fresques, es dispararan els termòmetres. S’aconseguiran temperatures pròximes als 40 graus en localitats com Madrid, Orense o Toledo.

CAP DE SETMANA D’ALTES TEMPERATURES

Est dissabte s’espera que els mercuris aconseguisquen els 38 graus en localitats com Venta del Moro o Utiel i supere els 35º en tota la zona d’interior de la província de València. El litoral de València i les províncies de Castelló i Alacant es mantindran entorn dels 30 graus de màxima.

El diumenge se superaran els 30 graus en tota la zona de costa; aconseguint els 34 en punts com Gandia. L’interior de València i el d’Alacant es manté per damunt dels 35º. Destaca la diferència tèrmica d’alguns punts com és el cas d’Aiora o Utiel. En aquests casos la diferència entre les temperatures mínimes i les màximes arribarà als 20 graus. Aquesta mateixa tendència es mantindrà, segons les previsions, durant tota la setmana vinent.