hora

La polèmica pel canvi d’hora torna una vegada més i és que la decisió de la seua eliminació suposa haver d’optar per un horari fix: el d’hivern o el d’estiu. Mentres 6 de cada 10 espanyols preferirien seguir amb l’horari estival, segons una enquesta del CIS, existeixen pegues que enfronten a la zona mediterrània i gallega donada la diferència geogràfica que les separa. Analitzem els dos supòsits:

HORARI D’ESTIU

En el cas de la regió mediterrània l’aposta per l’horari d’estiu és clara ja que la seua adopció suposaria d’un allargament de les vesprades durant els mesos més freds alguna cosa que es reclama per al benefici de l’oci i turisme.

D’esta manera, els mesos d’abril a octubre no patirien cap variació quant a llum i seguirien tal com estem acostumats. No obstant això, el canvi arribaria durant l’hivern i és que la Comunitat Valenciana gaudiria de llum solar fins a prop de les 18.30-19.30 sent dies més curts al novembre i més llargs al març. Concretament la vesprada més curta seria al desembre amb un vespre que tindria lloc a les 18:40h aproximadament.

Respecte als matins, el canvi seria notable i és que mentre a la primavera i estiu continuaria començant el dia entre les 6.30-7.00 hores, a l’hivern es retardaria fins a les 9.00-9.30 hores amb els col·legis i jornades laborals ja començades, concretament el dia amb menor llum al matí seria al gener començant el dia a les 9.20 hores.

És ací on ve l’enfrontament amb la costa gallega on les vesprades encara serien més llargues que al Mediterrani (fins a les 20.05 hores en el solstici de desembre) però els matins no tindrien llum solar fins a prop de les 10 h. del matí.

HORARI D’HIVERN

En el supòsit de voler adoptar l’horari d’hivern com a fix els canvis els notaríem en els mesos primaverals i estivals i és que mentre de novembre a març tot seria igual començant el dia entre les 8.00-8.30 hores aproximadament i fosquejant entre les 17.30-18.00 hores, els mesos càlids tindrien matins més llargs i vesprades més curtes de l’acostumat.

En la Comunitat Valenciana començaria el dia entre les 5.30-6.00 d’abril a octubre i fosquejaria entre les 20.30-21.00 hores, alguna cosa que s’escurçaria i seria més notable el mes d’agost on es perdria el tenir llum natural fins a les 20:30h (aprx.) en fosquejar abans. No obstant això, aquesta franja s’adoptaria millor al cas de Galícia i és que malgrat comptar amb vesprades més curtes que fins al moment aquesta regió continuaria gaudint de llum fins a la nit.