Cada últim dimecres d’agost, Bunyol es tenyirà de roig amb la Tomatina; una guerra pacífica, i que com el seu propi nom evoca: a tomatacades. Una cita amb gran projecció internacional que abarrota el centre d’aquest municipi component un puzle de sensacions inigualable i únic.

Tot va començar en 1945, en una desfilada de gegants i cabuts. La batalla es va deure a l’atzar, després d’una batussa dels joves amb alguns participants de la desfilada que es van llançar tomaques d’un lloc de verdura que hi havia allí per casualitat. A l’any següent, els joves van repetir la gesta amb tomaques portades de les seues cases, i encara que la policia va frenar els enfrontaments i es va prohibir diverses vegades, després d’una protesta en 1957, en la qual una desfilada fúnebre celebrava l’enterrament de la tomaca, la batalla lúdica va ser permesa i es va instaurar oficialment.

No sabien que el seu gamberrada s’anava a convertir en Festa d’Interès Turístic Internacional, que aspira a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco i un reclam per a turistes arribats de Regne Unit, França, Austràlia, Japó o Rússia, entre uns altres. A més de ser un aparador per a conèixer aquesta localitat i els seus voltants.

De fet, l’Ajuntament pretén redefinir el concepte de la festa, en acompanyar el tradicional llançament de tomaques amb una proposta de turisme rural i gastronòmic atractiva i profitosa.

Des de l’ens municipal volen posar en valor la seua marca turística i que les milers de persones que s’acosten a la població, per a gaudir de la batalla de tomaques, tinguen l’opció de quedar-se i de “gaudir de tot el que ofereix” aquest municipi de l’interior valencià.

En xifres, uns 160.00 quilos de tomaques i més de 20.000 assistents seran els principals protagonistes d’aquesta peculiar festa, que enguany…

I com no, compta amb un fort dispositiu de seguretat de més 500 agents. Una assignatura pendent. Posen els rellotges en marxa, perquè, en breu, improvisats guerrers, de tot el món, prendran el cor d’aquest municipi que bategarà arreu del món.