La jove dissenyadora valenciana, Ana Belén Sastriques Gálvez, segueix creant tendència en un fenomen que transpasa fronteres: la bufandafallera. Solament en un any, ha aconseguit que la seua creació haja fet que les Falles siguen conegudes, més encara, a nivell internacional.

Amb dilatat currículum en el món del disseny i de la indumentària valenciana, des que va eixir d’Agranaria sempre ha anat creant i inventant. Però el seu producte estavella i tan de moda en la nostra festa és la citada bufanfafallera.

Quan la indumentarista s’embarque en el projecte de crear alguna cosa tan valencià i faller com a nou, mai va pensar que fora a aconseguir tal dimensió. La gerent de la signatura Amparo Gálvez va decidir agafar el mocador típic de ‘herbes o quadres’ i convertir-ho en bufanda.

Com a dissenyadora, va voler afegir el seu toc personal amb unes boles que remataren aquest mocador. Sens dubte, aquell producte, que més tard va ser registrat per la pròpia autora com **bufandafallera, va anar l’èxit de les passades festes **josefinas.

Una revolució en la moda del sector de l’indumentarisme valencià que segueix expandint-se, i del com la seua creadora se sent molt orgullosa, malgrat que hi haja còpies de l’original.

Sobre aquest tema, assegura: “Evidentment, no m’agraden que em copien, i més quan la majoria s’està aprofitant de la meua marca per a vendre el seu producte”. Però, al seu torn, confessa que açò li fa més important. “D’una banda, perquè totes les còpies són de pitjor qualitat i més cares. Per un altre, perquè aquelles que són més barates, procedents del mercat xinés, no han de ser aconsellables per a la salut”.

Després d’aquesta matisació, remarca que l’important “és que ningú ha pogut ni ha sabut canviar l’estil. I açò deixa clar que són molt bones les meues o que no es té imaginació”.

El nociu pot eixir car

Però encara es mostra més contuntent amb el tema de la imitació. “Que uns xinesos et copien és sorprendrent. Encara que l’important ja no és que em copien, sinó que la gent les compre; entre altres coses, perquè a eixos preus queda clar que el producte no té els  mínims de qualitat, i poden arribar a ser perillosos per a la salut de les persones i xiquets”. És més, qüestiona Sastriques: “Algú ha pensat que li pot passar a un xiquet que tirant petards li caiga l’espurna en una d’aquestes ‘fundes’?’”.

I després de posar en alerta, insisteix que no li preocupen les còpies asiàtiques. “Cada vegada són més les persones que cerquen les autèntiques en els diferents punts de venda a la Comunitat Valenciana. La gent vol les originals, i aqueixes són les d’Amparo Gálvez”. No solament, matisa, “perquè les he creat jo i perquè la nostra matèria primera és de qualitat i estan realitzades artesanalment, sinó perquè a qualitat-preu ningú pot competir amb elles”.

Dues raons que fan que tots els dies s’embenen bufandes davant la proximitat de les Falles, assegura. De fet, “és una bogeria la quantitat de comandes que estem rebent”, apunta la dissenyadora.

Finalment, aconsella que si estan interessats i la volen, no s’esperen a última hora, perquè es poden quedar sense ella.