Instalan un buda gigante de dos toneladas en Valencia

Diumenge passat 31 d’agost va desembarcar en el Port de València l’escultura d’un buda gegant. No obstant això, és a partir d’avui quan els valencians podran acostar-se a conèixer-ho en l’Edifici del Rellotge.

L’escultura estarà per temps limitat i podrà visitar-se fins al 9 de setembre gratuïtament. Segons ha informat Valenciaport, el buda pertany a la Fundació Lumbini Garden i s’instal·larà definitivament en Càceres. Serà una de les peces emblemàtiques del gran centre budista que aquesta institució alçarà a la ciutat extremenya.

El temple, que serà el més gran d’Europa, comptarà amb una Universitat, un centre de mindfulness, una gran pagoda birmana amb un monestir budista i un centre d’interpretación amb relíquies originals de les ciutats santes en les quals va transcórrer la vida del Buda Sakiamuni.

Imagen
Moment de la instal·lació del buda gegant a l’interior de l’Edifici del Rellotge del Port de València.

DOS TONES D’ESCULTURA

El seu nom complet és Mahar Karuna Buddha i és una rèplica exacta d’un Gran Buddha de 40 metres. La rèplica mesura 2 metres d’altura, pes dues tones i està realitzada en jade blanc birmà.

La figura va partir fa un mes del port de Thilawa (Myanmar, antiga Birmània) amb destinació València, abans de la seua ubicació definitiva a Càceres. El vaixell Ain Snan ha sigut l’encarregat de traslladar la peça fins a les dàrsenes valencianes.

L’entrada d’aquesta rèplica a Espanya pel port valencià no és casual. El Port de València té una vinculació històrica amb els països del Llunyà Orient. A més, és el port més important d’Espanya quant a trànsit comercial amb Àsia, principalment amb la Xina i Indonèsia. Tot això sense oblidar la seua connexió mil·lenària amb la Ruta de la Seda com a entrada marítima del Mediterrani a Europa.

LA PEDRA JADE EN EL BUDISME

L’estàtua d’aquest Buda dedicada al culte està esculpida en la pedra de jade, un símbol de gran categoria moral en la cultura asiàtica. Els budistes reten homenatge al jade, pedra originària de l’Antiga Xinesa, venerant-la des de fa segles.

A més, les autoritats civils i religioses han acompanyat al buda Karuna en el seu comiat cap a Espanya. L’escultura va ser beneïda en el seu comiat pel gran Monjo Birmà Bhamo Sayad, líder espiritual de la Sanga Birmana, en la pagoda mundial Kaba Aye dins d’una cerimònia religiosa.