El paseo de Javea arrasado por el mar debido a la borrasca Gloria
El paseo de Javea arrasado por el mar.

La Comunitat Valenciana travessa el primer gran temporal de l’any amb l’arribada de la borrasca Gloria, un fenomen atmosfèric que de moment s’ha cobrat la vida d’una víctima mortal i ha obligat a suspendre les classes d’un centenar de municipis valencians.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana ha decretat el nivell d’emergència Situació 0 per nevades a les comarques de la Plana Utiel-Requena, Alt Vinalopó, Els Ports, Alt Maestrat, l’Alcalaten, Alt Millars, Alt Palància, l’Alcoià, l’Alacantí i Rincón d’Ademús, així com Vall d’Albaida, La Costera i Vall d’Aiora.

A més, segons la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la pluja ha provocat la pujada del nivell de rius com el Serpis, Gorgos i Vernissa i s’ha comptabilitzat una acumulació d’aigua de fins a 130 litres per metre quadrat a Beniarrés, 118 a Confrides i 94 a Énguera-Benali.

La Policia Local de València curta el passeig de la Malva-rosa.

Respecte al vent, les dades registrades fins al moment estan deixant unes ratxes d’aire de 135 km/h a Finestrat, 131 km/h en Javea i 121 km/h a Altea, mentres que la zona de l’Albufera a València ja ha superat els 80 quilòmetres per hora. A causa del perill en baranes, senyals i volades, des del Centre de Coordinació d’Emergències han recomanat evitar la circulació de vehicles i han obligat al tancament de parcs per seguretat, incloent els de la ciutat de València.

Este tancament també ha arribat a l’aeroport d’Alacant i és que des de l’Altet han informat que romandrà tancat durant tota la jornada degut a l’efecte de la borrasca.

PORTS TANCATS I ONES DE 6,4 METRES

El temporal Gloria també ha arribat al mar i ha generat ones de rècord. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), esta matinada una ona de 6,2 metres arribava a Alacant mentres a València s’ha generat una arbolada amb ones de gran altura que han aconseguit els 8,44 metres superant-se així el rècord al qual es va arribar en 2017.

A causa d’això, s’ha activat el nivell roig per fenòmens costaners obligant al tancament dels ports de València i Gandia. A més, es recomana evitar els passejos marítims i les línies de costa on les ones estan arribant a mesurar de 7 a 8 metres aconseguint així zones de calçada i ús per als vianants.

Imagen
Agents de la Guàrdia Civil en el quilòmetre 141 de la A-31 sentit Alacant.

MOIXENT I VILLENA INCOMUNICATS

La neu és una altra de les grans protagonistes de la jornada i és que esta ha obligat a tallar algunes carreteres de la Comunitat Valenciana com la CV-652 Moixent-Fontaners, la CV-651 Moixent-Aielo Malferit i la CV Moixent-Navalón.

Este tancament ha incomunicat al municipi alacantí de Moixent on s’ha recomanat evitar eixir de casa excepte emergència extrema. Una situació similar a la viscuda a Villena on s’han tallat tots els accessos a la localitat (A-31 i A-33) a causa d’una nevada que ha deixat entre 5 i 10 centímetres de grossària i que impedeix l’eixida de les seues 35.000 habitants.

Actualment hi ha un total de 638 màquines llevaneu del Ministeri de Transports treballant en tota la península amb prop de 100.000 tones de fundentes per a garantir la seguretat de les carreteres i restaurar la circulació rodada.