alerta naranja
La avenida del Oeste esta mañana durante el episodio de fuertes lluvias. / JOSÉ GONZÁLEZ

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha anunciat un gir en el temps. L’estabilitat que predomina aquesta setmana a València té les hores comptades. A partir del dilluns, una borrasca assotarà el Mediterrani i deixarà precipitacions intenses i localment fortes.

El cap de setmana predominarà el temps estable en la Península i Balears. Regnaran els cels poc nuvolosos o buidats i vents en general fluixos en zones de l’interior. Les temperatures tendiran a pujar des d’aquest divendres i romandran amb pocs canvis. El dissabte les màximes arribaran fins als 22 graus en el litoral i els 19 graus a l’interior. No obstant això, el diumenge descendiran lleugerament i els mercuris baixaran fins als 16-18º.

El canvi es farà més palès el dilluns. A partir de llavors s’espera un empitjorament del temps en la Península i Balears, i de l’estat de la mar al Mediterrani. La formació d’una borrasca a l’entorn de Balears i l’arribada d’una massa d’aire més freda i humida portaran fred i pluja.

Encara que Aemet ha assenyalat que encara «existeix alta incertesa en com evolucionarà la situació», han avançat que és «bastant probable» que en el vessant mediterrani predominen els cels nuvolosos o coberts amb precipitacions. Aquestes seran més probables i intenses en la Comunitat Valenciana i Catalunya. A més, no es descarta que siguen localment forts i persistents en zones de litoral llevantí.

SETMANA DE FRED I NEU A VALÈNCIA

Les temperatures també baixaran de manera significativa. El dilluns València no superarà els 14 graus mentre les mínimes cauran a 4º a la ciutat i -1º a l’interior. Cara al dimarts el temps empitjorarà encara més amb fred i tempestes, especialment en el sud de València. Les màximes descendiran fins als 12 graus en el litoral i els 6-8º en punts de l’interior com Requena o Ontinyent. Per al dimecres i dijous encara existeix molta incertesa però de moment tot apunta al fet que es mantindrà la inestabilitat.

Donat la baixada dels mercuris, des d’Aemet no descarten l’arribada de neu. «És probable que les precipitacions que es produïsquen durant la primera meitat de la setmana en zones de l’interior siguen en forma de neu en cotes relativament baixes, per damunt de 500-700 metres», han assenyalat. D’altra banda, s’esperen gelades durant tota la setmana a l’interior.