Un belén vertical único en Europa
El Belén vertical de San Nicolás.

La parròquia de Sant Nicolás ha instal·lat un pesebre vertical únic a Europa, amb 5,5 metres d’altura. El Betlem compta amb més de cent figures humanes i és obra de Pedro Ródenas, “és únic a Europa en les seues dimensions i disposa les seues figures de manera vertical, quedant així representada la variada orografia del naixement i del propi poble”, han assenyalat.

Així mateix, està instal·lat en una de les capelles de Sant Nicolás, “combina la plasticitat i il·luminació per a dotar l’escena dels efectes òptics i l’espectacularitat necessària als seus cinc metres i mig d’altura”.

L’inici de la narració del Betlem comença en la part alta, on es representa el Palau d’Herodes i l’empadronament de José i María; la següent escena representa els carrers de Betlem, on van cercant posada; apareix un mercat i l’estable de la posada on es quedaran finalment; finalment, està l’escena de la caravana dels Reis Mags. Les figures, fetes amb suro blanc i massilla, compten amb diferents dimensions, entre 30 i 16 centímetres, i en el pesebre s’ha disposat, a més, vegetació tant natural com artificial.

Instal·lació del Betlem vertical.

Amb Ródenas ha col·laborat l’artista Daniel Alcántara en l’execució de les figures centrals, les del naixement i els Reis Mags, i José Luis Mayo en la resta de les peces. Es tracta, a més, d’un pesebre “complex, amb unes mesures grans i moltes peces, però amb l’avantatge d’aprofitar la disposició de la pròpia capella on s’ha muntat, que posseeix les característiques necessàries per a estructurar-ho en el seu interior de manera que ha quedat integrat en la capella”, segons paraules de Ródenas.

HORARI DE VISITA

El Betlem es pot visitar gratuïtament en l’horari de visita cultural al temple, és a dir, de dimarts a divendres de 10.30 a 19.30 hores; dissabtes de 10.30 a 18.30 hores; i diumenges de 13.00 a 20.00 hores. Durant la celebració dels oficis religiosos se suspenen totes les visites i només es permet l’accés al temple per a participar en la Missa pel que és aconsellable consultar la pàgina web oficial per a planificar la visita.