baños
Diseño de 'Entre troncos', los nuevos baños del Jardín del Turia.

La Regidoria de Medi Ambient, a través de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins, obrirà el pròxim mes d’abril quatre nous banys públics al Jardí del Túria, un d’ells a l’altura dels Jardins del Real, per als que l’Ajuntament ha destinat 650.000 euros. Es tracta d’un projecte triat per la ciutadania a través dels pressupostos participatius Decidim VLC, que inclou així mateix la reforma de dos banys existents, en el tram II i el tram del Palau de la Música, la finalització de la qual està prevista per al gener.

‘Entre troncos’, de les arquitectes Marina Bernardo i Isabel Señer, és el nom del projecte guanyador del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament, amb la participació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de València, per al disseny de quatre nous banys públics al Jardí del Túria.

Segons la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, s’ha valorat “la funcionalitat de la proposta, gràcies a la seua solució fonamentada en la transparència dels elements, garantint tant el manteniment com la seua integració en l’entorn, així com la flexibilitat d’adaptació a emplaçaments futurs”.

Interior dels futurs banys del llit del riu.

Soriano ha afirmat que estos nous quatre banys, amb una dotació econòmica de 650.000 euros, responen a “una reclamació històrica de la ciutadania” i formen part de les inversions decidides pel veïnat en els pressupostos participatius Decidim VLC. L’edil ha afegit que “marquen un abans i un després en la història del Jardí del Túria, vaixell almirall de l’urbanisme de la ciutat”. A estos cal sumar els altres dos banys ja existents, en el tram II i el tram del Palau de la Música, amb un pressupost que ronda els 70.000 euros cadascun, que en estos moments estan reformant-se i l’obertura dels quals està prevista per al gener.

Per la seua banda, el president del Col·legi d’Arquitectes de València, Mariano Bolant, s’ha referit a la “frescor” del treball guanyador del concurs d’idees, en què també han quedat finalistes Manuel Antonio Navarro, amb la proposta ‘Corteada’, i Francisco Requena, amb ‘Entre árboles’. Els tres dissenys rebran 2.000 euros de premi.

Disseny exterior dels banys ‘Entre troncos’.

Els nous banys del Jardí del Túria per dins

L’equipament consistix en un mòdul comú obert per dalt per facilitar la ventilació, que conté cabines individuals tancades per als vàters, envoltat per estrets pilars verticals que permeten vore a través i reforçar la seguretat dels usuaris, que entre l’aire i els olors del jardí i on es puguen enredar les plantes.

Les autores han destacat la utilització de materials sostenibles i antivandàlics, de fàcil manteniment, l’ús accessible per als diferents usuaris —xiquets, ciclistes i persones amb mobilitat reduïda— i la possibilitat d’adaptar l’estructura en diverses localitzacions.

El mundo celebra el Día Mundial del Retrete