Deuda

L’Ajuntament de València ha reduït un 17% el seu deute en dos anys. Així ho reflectixen les dades del Banc d’Espanya al tancament del segon trimestre del present exercici 2017, que situen el deute de la ciutat en 616 milions d’euros, 121 milions menys que just dos anys enrere.

Les dades recopilades per l’òrgan supervisor bancari -que analitza el deute dels ajuntaments de més de 300.000 habitants, segons el denominat Protocol de Dèficit Excessiu (PDE),- reflectixen una acusada reducció del deute del consistori valencià en els últims anys, ja que en maig de 2012 els deutes de l’Ajuntament arribaren a la xifra de 1.200 milions d’euros, el seu pic més alt .

De fet, la projecció realitzada en base als ingressos i les despesses previstos, indica que la casa gran acabarà l’exercici del 2017 amb un deute de 582,5 milions, el que significarà que des de maig de 2015 el deute s’haurà reduït en 156 milions d’euros, un 21%.

Si es complix la previsió esta xifra serà la més baixa des de l’any 2002 i suposarà que el deute estarà per baix del 75% dels ingressos anuals, que és el que sol·licita el Govern central que complisquen els ajuntaments. Això significa que l’Ajuntament podrà demanar nous préstecs sense l’obligació de sol·licitar autorització i estar tutelat pel ministeri d’Hisenda.

Per la seua banda, l’alcalde Joan Ribó ha dit que “es pot abaixar el deute de les institucions valencianes i governar per a les persones, augmentant el gasto en despesa social i garantint la protecció de les persones més vulnerables o, incrementat la neteja i les dotacions públiques per a la ciutat, com el Parc Central, per exemple”.

Així, ha destacat que “estem acabant amb el mite que la dreta sap gestionar l’economia. Les dades demostren que només gestiona molt bé els seus propis interessos i recursos, però gestiona molt malament els recursos de tots, i ens ho estem trobant de forma evident en l’Ajuntament. Al que ha afegit: “No només ens han endeutat fins a les orelles, no només han arribat a una sèrie d’acords que ara són dificilíssims de gestionar, sinó també s’ha gestionat fatal. S’han malgastat els diners per sobre de les responsabilitats. Ara amb responsabilitat i rigor en les polítiques econòmiques València va en el camí encertat”.