mascletà

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat avui les novetats que portarà la celebració del 9 d’Octubre a causa de la pandèmia. A més, segons ha detallat l’edil, el consistori estudia estendre la celebració al dia 8 per a evitar aglomeracions.

Ribó ha destacat que “els valencians podran processionar per a veure la Senyera en el Saló de Cristall”. A les 12 hores es traurà del Museu Històric i es traslladarà al consistori. Aquesta estarà acompanyada d’una representació de la Corporació i els timbalers.

A partir de les 12.30h “tota la ciutadania està convidada a entrar a la seua casa per a homenatjar la Senyera”. Aquestes visites es faran “amb les oportunes mesures de seguretat”. A més, es prolongaran fins a les 21 hores, moment en el qual la Senyera tornarà al museu.

Maria José Catalá amb la Real Senyera en la processó cívica del 9 d’Octubre de 2019. EFE/Manuel Bruque

UNA FESTA AMB PÓLVORA ASSEGURADA

El primer edil també ha anunciat que estan estudiant la possibilitat de disparar un castell de focs artificials múltiple. Seria la nit del 8 d’octubre i tindria lloc en diferents municipis de València.

El dia 9 tampoc faltarà la pólvora. L’Ajuntament està plantejant diverses mascletades des de diferents pobles. L’objectiu és “estendre la celebració i complir amb les mesures de seguretat sense que hi haja concentracions en un sol punt”.

No obstant això, segons Ribó, “totes aquestes mesures s’han de concretar”. “Hem de celebrar que som un poble solidari i resilient, que sabem alçar-nos junts davant les adversitats”, ha destacat l’edil.

Desenes de falleres observen la baixada de la Real Senyera en la celebració de 2019. EFE/Manuel Bruque

CANVI EN L’ACTE DE LLIURAMENT D’HONORS I DISTINCIONS

A més del castell del dia 8, l’Ajuntament ha plantejat un altre canvi més per a aqueix dia. Aquest seria traslladar la celebració de l’acte d’Honors i Distincions al matí del dijous. Aquest esdeveniment reconeix cada 9 d’Octubre el treball exercit per diverses persones i entitats durant l’any.

En aquesta ocasió, l’Ajuntament reconeixerà la labor del regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, que va morir aquest estiu, amb el títol de regidor honorari a títol pòstum, que serà lliurat als seus familiars.

També a els periodistes Vicente Vergara i María José Grimaldo (a títol pòstum) i el defensor del Major, José Pelegrí, seran nomenats Fills Predilectes. D’altra banda, l’empresari Silvino Navarro (a títol pòstum) i la compositora Ángeles López Artiga, rebran el títol de Fills Adoptius de la Ciutat.

La Policia Local de València, la Societat Esportiva Correcaminos, el Gremi de Forners i Pastissers de València, el Banc d’Aliments i el col·lectiu València amb bici rebran les Medalles d’Or de la Ciutat.