El Ayuntamiento de Valencia acusado de cometer una infracción

L’Audiència Nacional ha ratificat hui la infracció “molt greu” comesa pel Govern de Joan Ribó per l’enquesta fallera realitzada en 2017. Després de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, l’Ajuntament va realitzar una enquesta sobre l’impacte de la festa en la qual es va preguntar a més d’un miler de fallers sobre qüestions ideològiques i religioses.

La Agència Espanyola de Protecció de Dades va qualificar el succés de “infracció molt greu” i va fallar contra el consistori. Aquests van al·legar una vulneració de la llei de protecció de dades en utilitzar informació personal en l’enquesta sense comptar amb el consentiment exprés i escrit dels participants.

El Ajuntament de València va recórrer davant la pròpia Agència que va acabar ratificant la seua pròpia fallada. Per això, Ribó va acudir a l’Audiència Nacional. No obstant això, aquesta ha donat la raó als fallers als qui va indignar l’enquesta.

AIXÍ VA SER L’ENQUESTA DE FALLES CASTIGADA PER L’AUDIÈNCIA NACIONAL

En l’enquesta, l’Ajuntament preguntava als fallers per la seua ideologia política i fins que partit votaven. També per la seua simpatia pels partits polítics i sobre les seues creences religioses. A més, hi havia una pregunta sobre si l’enquestat se sentia valencià o més espanyol que valencià.

En finalitzar el qüestionari, els enquestats havien d’indicar les seues dades personals com el nom, adreça o telèfon. Només aquest últim camp era obligatori mentre podia ometre’s la resta d’informació.

El tripartit va respondre a les crítiques i va assegurar que l’enquesta complia amb tots els requisits per a realitzar-se. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, va defensar que s’havien seguit els paràmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques per a la seua elaboració. Ara ja han sigut dos les fallades contràries a l’enquesta per vulnerar la llei de Protecció de Dades.

El cost de l’enquesta va ser de més 21.000 euros. El contracte i adjudicació va ser signat per Fuset el 19 d’abril de 2017 a l’empresa ‘INVESTGROUP. INVESTIGACIÓN DE MERCADOS’. L’import va ser de 17.550 € (21.235,50€ amb IVA), al límit dels 18.000 € per a evitar el negociat sense publicitat.