río
Imagen del futuro cauce del río Turia de Valencia.

El projecte “Llit nou, riu nou” impulsat des de l’Ajuntament de València segueix avant. Aquesta setmana, el consistori ha presentat als municipis del Parc Natural del Túria l’estudi que prompte es portarà al Ministeri de Transició Ecològica. L’objectiu del projecte és renaturalizar el nou llit del riu. A més, cerca crear una nova infraestructura verda que harmonitze la funció de drenatge d’aquesta zona amb el seu ús públic i d’espai ecològic.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que és una “idea verda” que connectarà “els municipis riberencs”. Segons Ribó, la finalitat és que el nou espai siga un lloc per a la ciutadania i garantisca “que el corrent d’aigua circule fins al mar amb espècies d’animals com a peixos que ara es troben amb aquest camí tallat.

“És un projecte supra-municipal que volem que arribe a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al Ministeri per a la Transició Ecològica”.  L’alcalde demanarà una reunió formal amb la ministra Teresa Ribera per a reclamar per a l’Albufera “la dotació hídrica que precisa” i la restauració ambiental de les platges del sud.

AIXÍ SERÀ EL NOU LLIT DEL TÚRIA

El projecte “Llit nou, riu nou” afectarà la zona sud de València. El document del Ajuntament planteja tres eixos d’intervenció: hidràulic, ecològic i social. També preveu un sistema de gestió.

A més, l’espai complirà la missió de canal de trànsit de flora i fauna entre dos parcs naturals: el del Túria i L’Albufera. De la mateixa manera, servirà per a la recuperació del riu i la generació d’hàbitats al voltant del canal d’aigua.

Com ja es va assenyalar, l’Ajuntament ha plantejat un total de tres llits a l’interior de l’itinerari. Un per a sostenir el cabal ecològic; un segon de reserva per a inundacions; i un tercer en el qual s’inclourien els anteriors amb la finalitat d’evitar riuades.

A això se sumarien instal·lacions esportives, carrils bici, camins de passeig i fins a horts urbans. Zones que serien evacuades quan hi haguera risc de crescudes.