El primer ensayo clínico con humanos de la vacuna contra el coronavirus comienza en España
Un voluntario recibe una dosis de una vacuna contra el coronavirus durante el ensayo clínico. EFE

Mentre que aquest cap de setmana la vacuna contra el coronavirus d’Oxford ha reprès els seus assajos clínics després del aturada per malaltia d’un voluntarihui han arrancat les primeres proves amb humans a Espanya.

La farmacèutica Janssen, empresa de Johnson&Johnson, provarà les dosis en 190 espanyols. Encara que les proves anaven a començar hui als hospitals La Paz i La Princesa de Madrid, finalment s’inicien a Santander. Segons l’Agència EFE, l’ajornament es deu a un “problema” amb el laboratori.

Per tant, seran els 40 voluntaris de l’Hospital Marquès de Valdecilla els primers a rebre la dosi de la vacuna. El dimarts serà el torn dels hospitals madrilenys en els quals participen altres 150 voluntaris, 75 de cada centre. No obstant això, Espanya no és l’únic país participant de l’estudi. Per a l’assaig de la segona fase s’han inclòs un total de 550 voluntaris sans de diferents països.

Tots ells són persones de 18 a 65 anys que han demostrat estar sans i sense haver patit el coronavirus. A més, cap voluntari ha estat en contacte amb positius i s’ha garantit que tenen risc baix de contagi.

UNA FASE DE FINS A SIS MESOS D’ESTUDI

Aquesta nova fase d’estudi durarà previsiblement entre quatre i sis mesos. Després de rebre la primera dosi, es realitzarà un seguiment setmanal dels voluntaris durant un mes. Llavors rebran una segona dosi i tornaran a sotmetre’s a seguiment clínic setmanalment. Al final comptaran amb una mitjana de 12 a 14 visites repartides entre els dos i quatre mesos d’assaig.

Respecte a l’existència de riscos, la resposta dels experts és que els voluntaris no estan lliures de perill. L’investigador principal i coordinador de la Unitat d’Assajos Clínics de l’Hospital La Paz, Alberto Borobia, va afirmar que «cap tractament és innocu». No obstant això, va assegurar que l’agència reguladora no aprova assajos clínics si no hi ha dades que garantisquen la possibilitat de la seua administració a persones voluntàries.