Una app permite reservar aparcamiento en las calles de Valencia
El 96,5 % de los aparcamientos inteligentes en marcha están sufragados por el projecto VLCi.

El Ajuntament de València ha posat en marxa un projecte pilot d’aparcament intel·ligent. Aquest abasta 1.098 places reservades a persones amb mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega i parades de taxi. En cadascuna s’ha col·locat un sensor que detecta la presència de vehicles. Aquest sensor transmet la informació a una plataforma connectada amb l’AppValència, el geoportal i València al minut. Amb aquestes tres eines, la ciutadania pot consultar en temps real la disponibilitat d’aparcament.

L’Ajuntament ha destacat els beneficis d’aquesta mesura smart city tant per a la ciutadania com per als serveis municipals. D’una banda, s’evita al veïnat pegar voltes per a trobar aparcament. Per un altre, el consistori disposa de nombroses dades per a determinar quins són els llocs amb més i menys ús, en quins barris es troben, quina és la freqüència de rotació o si s’ha excedit el temps màxim d’estacionament.

L’eina també contribueix a planificar de manera més efectiva la distribució de l’aparcament a València. A més, existeix l’opció de configurar alarmes que avisen al personal municipal d’incidències i infraccions. Així mateix, es facilita a tercers ―plataformes logístiques o taxistes, per exemple― que configuren aplicacions externes pròpies.

En total, s’han sensorizado 689 espais reservats a persones amb mobilitat reduïda; 317, a càrrega i descàrrega, i 92, a parades de taxi. Els dispositius estan instal·lats directament en la plaça o en la vorera, segons la tipologia d’estacionament.

Aquesta és una actuació pilot que es pretén ampliar en un futur en nombre de localitzacions i funcionalitats. Així, s’estudiarà un sistema de reserva que permetria a les empreses de transport triar les millors rutes de repartiment, disminuint costos, generant menys contaminació i amb menor ocupació de l’espai públic.