calor
Imagen de archivo de una calle de Valencia durante una ola de calor.

Els nostres avis relaten com els seus estius eren més suaus que els que coneixem avui dia, una situació que sembla que continuarà repetint-se com a conseqüència del canvi climàtic. Espanya podria arribar a viure estius amb onades de calor de fins a 50 graus segons un estudi d’eltiempo.es.

La web meteorològica ha publicat diversos vídeos en els quals s’il·lustra com seran els estius dins de 30 anys. “En 2050 les temperatures seran molt caloroses. Ciutats com Còrdova o Sevilla poden arribar a aconseguir els 50 °C. A més, s’ampliaria el llindar en el qual es decreta onada de calor, si a Madrid en 2020 s’establia en 37°C, en 2050 serà de 39°C”, apunten.

En el cas de la Comunitat Valenciana es parlarien de temperatures de 43 a 45 graus. A més, el Mediterrani es convertiria en una autèntica sopa. Aquest fenomen del calfament del mar no és nou i ja ha començat. Segons indiquen, això afecta dia a dia a la hidrosfera el que suposa “un gran problema” per ser “el regulador més important del clima”.

El calfament de l’aigua implica una altra conseqüència negativa i és l’expansió del mar. En augmentar la temperatura aquest ocupa un major volum el que fa perdre superfície terrestre.

MENYS PLUJA PERÒ MÉS PRECIPITACIONS TORRENCIALS

En un altre dels vídeos realitzats per eltiempo.es es parla sobre les precipitacions. Anuncien que en l’estiu de 2050 hi hauria “episodis de fortes pluges amb nous rècords d’intensitat de precipitació”. Segons apunten, les quantitats serien en algunes zones superiors als 100 l/m2 en qüestió d’unes hores. A més, el nombre de dies de pluges es reduiria i es podria arribar a estar fins a dos mesos sense cap precipitació.

La falta d’aigua portaria a Espanya a un altre problema: l’aridesa. Anuncien que el país perdria els climes més freds deixant una situació més àrida per a 2050. Les parts més perjudicades serien regions com el sud de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria, Albacete, Toledo, Saragossa i part de l’arxipèlag canari.

Tot això portaria a unes nits més càlides. Es parla que les denominades nits tropicals, aquelles en el qual les mínimes no descendeixen dels 20°, podrien durar fins a dos mesos amb una temperatura de 2 a 3°C més que en l’actualitat.