Alerta de la OMS: Europa está en
Un hombre con mascarilla pasea por unas calle de Lisboa. / Pefro Fiuza (Zuma Press)

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del “alt risc” que té Europa d’arrancar pròximament una tercera ona de contagis de coronavirus. Davant la previsible arribada de la nova onada, l’OMS ha aconsellat extremar precaucions.

“Malgrat alguns avanços fràgils, la transmissió del Covid-19 a Europa continua sent generalitzada i intensa. Existeix un alt risc d’un nou ressorgiment en les primeres setmanes i mesos de 2021. Haurem de treballar junts si volem tenir èxit a prevenir-ho”, han advertit des de l’organisme.

L’OMS s’ha dirigit a la ciutadania per a fer una crida a la seguretat i higiene. L’organisme de les Nacions Unides ha declarat que no han de subestimar-se les decisions individuals ja que poden influir en l’evolució de la pandèmia.

MESURES PER A EVITAR CONTAGIS SEGONS L’OMS

L’OMS ha recordat la importància de complir amb algunes recomanacions que poden evitar contagis. Entre elles està la possibilitat de posposar o reduir els mercats ambulants nadalencs o actes religiosos. També han recordat que l’aconsellable és realitzar les activitats a l’aire lliure. Aquestes han d’acompanyar-se de distanciament social, llavat de mans i ús de màscares.

Respecte a les reunions en interior, l’OMS ha declarat que són “perilloses”. “Les reunions han de realitzar-se a l’aire lliure, si és possible. Els participants han d’usar màscares i mantenir distància física. Si es duu a terme en interiors, és fonamental limitar la grandària del grup i garantir una bona ventilació per a reduir el risc d’exposició. Pot resultar incòmode usar màscares i practicar el distanciament físic quan està amb amics i familiars. No obstant això, fer-ho contribueix significativament a garantir que tots romanguen segurs i saludables”, ha assenyalat l’OMS.

Referent als viatges, des de l’organisme es recomana evitar mitjans de transport abarrotats. També ha declarat que la millor opció és posposar, cancel·lar o limitar per a evitar la propagació.

Finalment, l’OMS s’ha dirigit als països europeus per a demanar-los que prenguen mesures davant la temporada de neu. “L’esquí no propaga el Covid-19 però sí que ho fan els concorreguts centres turístics de muntanya. Si bé marcar les vacances d’enguany pot semblar diferent, encara podem aprofitar-ho al màxim. Desitgem a tots unes felices i tranquil·les vacances d’hivern. Vaja al segur i mantinga’s saludable”, ha conclòs.