“Hem estat anys en llista d’espera” així defineix José Caballer, president de la Comunitat de pescadors del Palmar, la situació per la qual ha travessat l’Albufera en els últims anys. S’han sentit oblidats de les administracions, com ens va donar a conèixer en una entrevista a 7Televalencia, però sembla que la tendència ara canvia.

En els últims mesos hem assistit a un augment de la preocupació del govern atòmic i de l’Ajuntament de València per la situació de l’Albufera. Una situació que, segons relata el vicealcalde de València, podria millorar de forma dràstica en qüestió de mesos.

Per a Sergi Campillo, vicealcalde de l’Ajuntament de València i regidor de de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa Albufera, si arriba l’aigua necessària com se sol·licita al govern central l’albufera es recuperarà en poc temps.

“No estaríem parlant de dècades, sinó de mesos o de molt pocs anys, per això és clau reclamar aigua al govern central”

Un recuperació en temps rècord

Des de l’Ajuntament reclamen la aportació, en aquest exercici, de 70 hectòmetres cúbics provinents de la conca del Xúquer. Per això és necessari, afirmen, que es tinga en compte aquestes reivindicacions en el nou cicle de planificació hídrica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Campillo, biòleg de formació, fa aquestes afirmacions arran dels signes d’esperança que diu està demostrant el llac en els últims mesos. “Han començat a créixer de nou plantes subaqüàtiques que havien desaparegut per la contaminació en els anys 80, això significa que hi ha signes d’esperança”, ha afirmat el vicealcalde de València.

L’Albufera està millor ara que amb l’anterior governe

Campillo també es mostra molt crític enfront de l’actitud del Partit Popular, diu que és “paradigmàtic que ara l’oposició vulga fer veure que l’Albufera està en una situació crítica quan ara mateix està en millors condicions que quan ells governaven, i amb dades a la mà”, conclou.

El dragatge de l’Albufera no és la solució

Respecte a les possibles solucions al problema de l’Albufera plantejades per alguns experts i que passen pel dragatge del llac, Campillo s’allunya d’aquests posicionaments. “El dragatge de tot el parc no és necessari perquè suposaria la introducció de maquinària pesant al parc natural durant dècades”.

És per això que des de l’Ajuntament s’aposta pel dragatge selectiu a criteri tècnic. En aquest sentit estan pendents dels estudis tècnics de perfil de profunditat que té previst realitzar la Generalitat. Estudis que els indicaren les zones que necessiten ser dragades ja que presenten major quantitat de llot i sediments.

Campillo ha recordat que el seu govern va reprendre el dragatge de l’Albufera en 2016, després que l’anterior equip deixara de realitzar-lo, i fins avui s’han dragat més de 20 quilòmetres de canals de l’Albufera de València.