Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

El estat d’alarma té els dies comptats. El president del Govern, Pedro Sánchez, està decidit a donar suport a la fi de l’estat d’alarma el pròxim 9 de maig. Això vol dir que en menys de dos setmanes no continuaran vigents aquelles mesures relacionades amb els drets fonamentals.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha donat una pista més sobre com serà la situació al nostre país després del 9 de maig. En paraules de l’expert, els governs autonòmics podran continuar aplicant restriccions per a controlar el virus, excepte en tres casos.

Els tancaments perimetrals entre regions i el toc de queda eren els coneguts fins al moment. A aquest llistat s’afig un més:  la prohibició del dret de reunió de grup. D’aquesta forma, les autonomies podran establir horaris en l’hostaleria, però no limitar el nombre de persones que es puguen reunir en un parc.

Així ho ha ratificat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en declaracions arreplegades per Efe. Segons ha expressat, l’executiu creu que les dades epidemiològiques avalen que ja no siga necessària una pròrroga.

Al mateix temps, el Govern ha començat ja a preparar la nova fase que s’obrirà el 9M. Es tracta de la aprovació d’un decret llei que permeta donar continuïtat a aquelles qüestions indispensables a ulls dels Ministeris. No obstant això, seran mesures que no necessiten que aquest instrument constitucional continue vigent, atès que no tenen a veure amb la restricció de drets fonamentals.