Alertan de la llegada de ciclogénesis explosiva a la Comunitat Valenciana
Mapa de las alertas activadas por Aemet para la jornada del viernes 2 de octubre.

Durant la vesprada del dijous i al llarg del divendres, la borrasca atlàntica Alex arribarà a la península i passarà per la Comunitat Valenciana durant el cap de setmana. La Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès una alerta oficial sobre aquest fenomen que arribarà com una ciclogénesis explosiva.

La ciclogénesis és la creació d’un cicló que inclou fenòmens meteorològics com a huracans, borrasques o tifons, entre altres. Durant la nit d’avui se situarà sobre el nord-oest de França, un punt que abastarà tant a la península com a Balears.

No obstant això, els primers efectes començaran a notar-se hui a Galícia i part de l’àrea cantàbrica. Aquesta situació meteorològica donarà lloc a un canvi brusc del temps caracteritzat per descens generalitzat de les temperatures; precipitacions en tota la Península i Balears; i, sobretot, vent molt fort acompanyat de temporal marítim.

Un element meteorològic rellevant serà el vent de l’oest o nord-oest, fort o molt fort amb ratxes bastant generalitzades superiors als 80 km/h. En bona part de l’interior peninsular les ratxes podran aconseguir els 100 km/h, excepte en zones del sud-oest i del nord-est on el vent no serà tan fort.

Cal destacar així mateix el temporal marítim previst per a aquests dies. És molt probable que en els litorals de Galícia i del Cantàbric el vent aconseguisca força 8 a 9 i que l’altura significativa de les ones arribe als 6 a 8 metres; i que en les costes mediterrànies l’altura de les ones aconseguisca els 4 a 5 metres.

La borrasca Alex romandrà fins al dilluns a l’entorn del Canal de La Manxa. A partir del dissabte serà més afeblida. Per això, des del dissabte es donarà per finalitzada en tota Espanya.

AIXÍ AFECTARÀ LA CICLOGÉNESIS EN LA COMUNITAT VALENCIANA

El divendres serà quan Aemet active les alertes en tota la Comunitat. Tot el litoral estarà en alerta groga de 10 a 23 hores per vents de fins a 70 quilòmetres per hora. A més, estarà acompanyat d’alerta per fenòmens costaners en la totalitat de l’autonomia. La previsió és un vent de component oest força 7 amb ones de 3 metres.

La pitjor part es viurà a l’interior de la Comunitat on s’ha activat l’alerta taronja. Ací el risc serà important lloc que s’esperen vents de fins a 100 km/h en punts com Requena o el Racó d’Ademús.