El programa Culturitza’t ha entrevistat a la realitzadora María Andrés amb motiu d’estrena de ‘The cut’, el documental produït per Produccions Televisives Mecomlys i Amunt Esport sobre l’ablació. Un equip de tècnics ha realitzat, durant molts mesos, una sèrie d’enregistraments a València, Girona i Kenya i ha pogut parlar amb experts en la matèria però sobretot, amb dones que han patit aquesta mutilació que es practica en algunes ètnies del continent africà i que suposa una pèrdua de dignitat per a les dones.

María Andrés afirma que “Hem après moltes coses sobre l’ablació, sobretot per escoltar a les dones parlar d’aquest tema. Nosaltres no li anem a descobrir a ningú que aquesta pràctica és una barbaritat, però veure a les persones que ho han patit és dur”.

La cinta, que ha aconseguit alçar-se amb el premi Docs València en la categoria Mirades al millor documental, va nàixer arran de l’engegada del programa de l’Hospital Doctor Peset de València per a la reconstrucció de clítoris i donar-los l’oportunitat de recuperar la seua dignitat com a dones.

La codirectora detalla que l’operació és “relativament senzilla però la qualitat de vida que els aporta és important ja que tornen a recuperar la confiança en si mateixes”. Encara que el protocol en aquest programa és molt minuciós abans, durant i després de l’operació. Els responsables sanitaris han de constatar que la persona a la qual se li va operar ha d’estar preparada psicològicament per a enfrontar-se a la seua nova vida.

María Andrés explica que s’han trobat dones i homes “molt valents perquè aquest problema és una qüestió de tota la societat. I dic que les dones han sigut valentes perquè parlar de la mutilació genital femenina per a elles és un tabú perquè dir que està mal alguna cosa amb el que has crescut, suposa un desequilibri per a elles”.

Andrés ha destacat que “la mutilació genital femenina s’acabarà en el moment que els drets de les dones valguen el mateix els drets dels homes”.