El XXII Festival de Jazz del Palau de la Música, que es desenvolupa del 2 de juny fins al 17 de juliol, augmenta en un 40 % tant la participació de músics valencians com de dones. Així ho ha presentat este matí la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, junt amb el director del Palau, Vicent Ros, i el coordinador del Festival, Enrique Monfort. El festival comptarà amb diferents estreles internacionals i nacionals com ara Pat Metheny, Brad Melhdau, Ron Carter, Salvador Sobral, Al Di Meola, Kenny Garrett, Benny Golson, Lambchop, Buika i Antonio Lizana amb Amparanoia, sense oblidar una presència amplia de música valenciana que compta amb participació en 16 projectes diferents.

Tello ha explicat que esta edició és «il·lusionant perquè és el primer festival en 22 anys que es programa sencerament des del Palau de la Música, ja que entenem que el jazz és important a la ciutat i des del Palau de la Música volem traçar la nostra línia política en este esdeveniment anual que cada vegada està agafant més força». La regidora ha manifestat que es tracta d’una programació «de qualitat, equilibrada i amb un excel·lent balanç entre les grans estreles internacionals, figures emergents, músics llegendaris i una destacada presència de jazz valencià i femení». Una presència que arriba al 40 % en projectes tant de jazz valencià com en aquells projectes amb dones i, en este sentit, Tello ha afegit que «hem volgut incrementar, més que qualsevol edició anterior, la presència dels músics valencians i posar especial èmfasi en els projectes femenins i, en esta edició, comptem amb més dones damunt de l’escenari».

Enguany i després de l’èxit de l’any passat s’amplien les actuacions per tota la ciutat, obertes al públic, en set emblemàtics barris i un Poble de València. S’han programat 25 concerts, 17 al Palau i, per primera vegada, dos d’ells als jardins del riu Túria i gratuïts. Les cèlebres Jam sessions se celebraran en diverses sales de la ciutat, creant sinergies amb els locals especialitzats. Els preus abasten des de 9 euros a 30 euros, excepte Pat Metheny que costa 40 i 30 euros.

«Altra innovació de la qual em sent molt orgullosa», ha indicat la presidenta, «és que hui presentem el festival més social de la història, doncs hem inclòs un concert, l’1 de juliol, de la Berklee València, on la recaptació íntegra del mateix anirà destinada a becar a un músic valencià en el Campus d’Estiu de la Berklee».

Vicent Ros ha comentat que «estem molt orgullosos de la qualitat del festival, de la seua varietat, estils, presència al carrer i, sobretot, personalitat pròpia». El director del Palau ha argumentat respecte al jazz valencià en el festival que «mai ha tingut una presència tan destacada i amb projectes de moltíssima qualitat». De fet, respecte al festival, Ros ha dit: «volem que el Palau siga una referència en el món del jazz i és per això que formem part del primer encontre de la Plataforma Jazz Espanya, que reunix a programadors i educadors de tot l’estat per establir sinergies i vincles amb els festivals nacionals més importants».

Per últim, Enrique Monfort ha explicat un a un els concerts de l’extensa programació i ha destacat que «artísticament estem a un gran nivell, amb un equilibri molt destacat entre les figures internacionals i els projectes valencians, molt importants i de gran qualitat, tant dins del Palau com en els barris i Pobles de València». «Altres festivals —ha indicat— tenen un pressupost grandíssim en comparació al nostre, però el festival de Jazz del Palau té una gran programació plena de qualitat, varietat i estils, que estem segurs que agradarà a totes i a tots».

Com a cap del cartell se situa el llegendari guitarrista Pat Metheny, guanyador de 20 Grammys, que es presentarà el 4 de juliol amb el seu projecte. Altre guitarrista de jazz és Al Di Meola que presentarà ‘Opus’ al públic valencià el 8 de juliol amb una sessió doble amb Kenny Garret. El públic de jazz contemporani podrà assistir als concerts del saxofonista Kenny Garret i el pianista Brad Mehldau els dies 8 i 10 de juliol, respectivament. Hi hauran també dos llegendes del jazz com són el contrabaix Ron Carter, el 3 de juliol i el saxofonista Benny Golson, tancant el festival, el 15 de juliol. Els projectes més fronterers corresponen a Lambchop, el 5 de juliol; Salvador Sobral, el 7 de juliol, amb ‘Excuse me’, i Buika, el 14 de juliol, amb el seu nou disc ‘Para mí’. La fusió flamenca la portarà amb el projecte ‘Oriente’ Antonio Lizana amb Amparo Sánchez Amparanoia, en una col·laboració inèdita.

EL JAZZ VALENCIÀ

El jazz valencià està també representat en diversos projectes «molt ambiciosos i de molta qualitat», com ha explicat Tello. S’iniciarà el 8 de juny amb l’Orquestra de València, dirigida per Ramón Tebar i el pianista de jazz llatí Nachito Herrera. L’endemà, el 9 de juny, el projecte ‘Epitaph de Charles Mingus’ per Clasijazz Big Band, dirigits per Ramón Cardo. L’1 de juliol serà el torn de la Berklee València Faculty All Stars, liderats per Polo Ortí en un concert la recaptació del qual servirà per a becar un músic valencià en el seu campus d’estiu. El 12 de juliol actuarà Voro García Quintet; el 13, Perico Sambeat amb el seu projecte dedicat a Zappa i el 17 de juliol amb Ximo Tébar Band que presenta ‘Con alma’.

UN FESTIVAL AL CARRER

Enguany i com a novetat són dos els concerts als jardins del Palau. El 27 de juny serà la Big Band de dones Micaela Chalmeta Big Band, dirigides per David Pastor. I l’endemà, i per primera vegada al festival, actuarà la Banda Municipal de València i Jesús Santandreu. A més, s’amplien els escenaris de Jazz als Barris i Pobles, amb concerts espectaculars a Benimaclet, Patraix, Aiora, Mont-Olivet, Russafa, Benimaclet, El Perellonet, Cabanyal i Ciutat Vella, durant els caps de setmana del mes de juny.

A més, tornarà el Seminari Internacional de Jazz i Música Llatina, que omplirà de jazz tots els racons del Palau del 10 al 14 de juliol. Hi haurà també activitats infantils amb dos concerts, els dies 7 i 14. I a més, dins del seminari, se celebrarà la II edició de Jazz Jove, amb la presència de grups i músics joves i emergents.