L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit hui amb representants de quinze associacions ciutadanes que havien sol·licitat una trobada per a tractar diferents aspectes relacionats principalment amb la mobilitat integral i l’accessibilitat en el centre de València, als quals ha informat sobre els principals projectes municipals per a l’any recentment iniciat i amb els quals s’ha compromès a fomentar els canals de participació i comunicació que permeten avançar cap a un model amb el qual les entitats veïnals s’han mostrat d’acord.
“Vull ressaltar la unanimitat de totes les persones i entitats que han participat en esta reunió en l’acceptació de la necessitat d’un procés de canvi de la mobilitat en la zona centre de la ciutat. Ens sembla molt important que totes estes organitzacions vulguen participar i crec la via adequada per a fer-ho és la Taula de Mobilitat”, ha manifestat Joan Ribó després de la reunió mantinguda amb representants de 15 entitats ciutadanes que havien sol·licitat esta trobada en el qual s’ha acordat millorar els mecanismes de comunicació i informació prèvia per a potenciar i concretar més eixa participació coordinada.
Així ho ha dit l’alcalde després que haja intervingut davant dels mitjans Rafael Torres, representant dels comerciants del Centre Històric, que ha traslladat el missatge del conjunt de les entitats hui reunides. Torres ha expressat que les entitats estan d’acord en les polítiques municipals per a pacificar el trànsit en el centre de la ciutat, i en el canvi de model de mobilitat cap a una major sostenibilitat. “Anem en eixa mateixa línia”, ha dit, per a afegir que “som conscients de la necessitat d’anar cap a un model de ciutat en el que es pacifique més el trànsit i donar més importància a les persones, perquè creiem que dotarà de més activitat i dinamisme la ciutat”, alhora que ha expressat la voluntat de les entitats per participar i ser informats de la presa de decisions.
Els nous acords de 2018
Ribó ha informat als seus interlocutors dels projectes previstos per a enguany, començant pels del Cicle Integral de l’Aigua en el marge del riu vell “que començaran molt ràpid i es faran en tres fases”. El segon al que s’ha referit “és la remodelació d’algunes línies de l’EMT a partir del desdoblament de l’avinguda de Navarro Reverter i la posada en servici dels nous autobusos.”
Quant al projecte de l’aparcament de la plaça Ciutat de Bruges ha assenyalat que “en este moment està en fase de licitació i calculem que abans de Sant Josep puguem començar les obres”. Unes obres que – ha dit- “no impediran que puguem passar els autobusos perquè s’ha buscat una entrada alternativa.”
Un altre dels projectes sobre els quals ha informat Ribó és el de les obres de la Plaça de la Reina. ”Al final de mes es lliura el projecte, i tenim previst que els treballs comencen a l’estiu.” També s’ha parlat de la plaça de l’Ajuntament. “S’ha encarregat ja la redacció del plec de condicions per a redactar un projecte que ha sigut triat per la ciutadania en els pressupostos participatius. Hi haurà un concurs d’idees i esperem que enguany es puga licitar.”
L’alcalde ha plantejat als seus interlocutors “una idea que tenim molt clara: que la mobilitat no podia continuar com estava, com la rebérem de l’anterior govern municipal, amb tots els projectes tancats en un calaix sense posar-los en marxa”. Ha recordat que “el PMUS estava sense posar-se en funcionament, i nosaltres volem canviar eixa mobilitat com s’està fent a tot Europa, i ho hem de fer millorant la participació i la coordinació amb els veïns.”
Comerç, turisme i hostaleria
Tant l’alcalde com el representant de les entitats han assenyalat que en esta reunió “no s’ha parlat solament de mobilitat. S’ha parlat també de comerç, de turisme o d’hostaleria.” Ribó ha recordat que “atès que la setmana que ve està convocada la Taula de Mobilitat de Ciutat Vella en la qual hi haurà una àmplia participació, vaig prendre la decisió que la reunió la tingueren directament amb l’alcalde”.
Joan Ribó ha agraït “el seu treball a totes estes organitzacions perquè puguen desenvolupar-se tots els canvis que necessita la zona centre de la ciutat, encara que siguen canvis que en algun moment sempre comporten talls de carrers i altres problemes que no es poden evitar. Però amb la participació de tots hem d’aconseguir que siguen els mínims possibles i que les coses es facen el més ràpid possible. Eixe és l’objectiu en el qual estem”.
Ribó ha insistit que “hi ha coses que s’han de canviar”, i ha destacat la voluntat de tots de portar avant els canvis. “A través de la Taula de Mobilitat s’han de plantejar totes les propostes per a actuar coordinadament i amb la participació de tots els sectors de la societat civil, que és molt important. Estem d’acord en què s’ha de canviar el seu funcionament en alguns aspectes.”
Les entitats sol·licitants d’esta reunió i que han assistit a ella són la Federació de Associacions de Veïns de València, Amics del Carme, Assoc. Veïns El Palleter, Assoc Venedors Mercat Central, Assoc. per a la recuperació del Centre Històric de València; Federació Transport i Logística; Federació d’Hostaleria; Associació de Venedors del Mercat de Mossén Sorell; Federació Gremial i Empresarial de Fleca i Pastisseria de la Província de València; Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris; Unió de Consumidors de València; Comerç Barri Mercat; Confederació Valenciana de Comerç; i Associació Comerciants del Centre Històric, a més de l’Associació Veïns Universitat.