L’alcaldessa Amparo Folgado, acompanyada del regidor de Cultura, Aitor Sánchez, membres de la Corporació, i membres d’entitats i associacions torrentins com ADISTO, la Federació d’Associacions Ciutadanes de Torrent, i Centre Cultural El Quixot, entre altres, inaugurava ahir l’exposició inclusiva ‘Diego Velázquez: La Valentia del Pintor’, que romandrà oberta al públic des del 18 d’octubre al 20 de novembre, a la Sala Cívica del Antic Mercat.

L’Ajuntament de Torrent, a través de la regidoria de Cultura, ha organitzat en col·laboració amb ‘MAATK INCLUSIÓ’ l’exposició ‘Diego Velázquez: La Valentia del Pintor’. Una mostra inclusiva, accessible i immersiva que promet ser una experiència única i innovadora. Descobrir l’art, a través del tacte, vista, olfacte i oïda permetrà conéixer tot el simbolisme de l’obra del pintor. Amb elements que creguen una experiència multisensorial completa, involucrant als visitants d’una manera que va més enllà de la mera contemplació visual.

En el recorregut de l’exposició el visitant viurà una experiència única i especial, a través de deu rèpliques de les obres més famoses. Quadres que es poden tocar, a més de deu impressions de les obres originals. També podran gaudir d’una recreació del Patio del Yeso de los Reales Alcázares de Sevilla amb tres pòrtics decoratius inclusius.

Recreació del Patio del Yeso dels Reales Alcázares de Sevilla

Una exposició immersiva i inclusiva

Deu treballs adaptats del pintor Diego Velázquez, amb l’objectiu de mostrar-los a tota la societat sense cap diferenciació i de manera inclusiva, el visitant podrà descobrir a l’artista sevillà amb altres ulls, ‘canviant la manera de veure l’art’.

Sota la consigna, ‘Queda terminantment prohibit no tocar les deu obres’, s’exposen els deu treballs més carismàtics del mestre sevillà, realitzades amb una tècnica nova en textura pètria i acompanyada de QR informatius i descriptius per a invidents, persones amb problemes d’audició i adaptades amb textos explicatius en espanyol i anglés.

Mitjançant l’olfacte, també es podran descobrir les aromes de Sevilla, posar-se en el lloc d’un invident i intentar endevinar l’obra. Cada obra està associada a una aroma específica, que busca transportar al visitant a l’època i l’entorn de l’artista.

Cada obra inclou quatre codis QR que enllaça a vídeos explicatius. Amb veu per a invidents, de signes per a sord-muts, per a públic en general i en anglés, tots aportant informació de l’obra.

Obres per a tots els públics

L’alcaldessa, Amparo Folgado ha manifestat que “l’exposició ‘Diego Velazquez: la Valentia del Pintor’, és un exemple inspirador de com les barreres poden ser eliminades. Crear una experiència artística verdaderament inclusiva».

«És un exemple molt significatiu que l’art, en la seua essència, és una expressió humana que transcendix les limitacions físiques i sensorials. Pot i deu ser gaudit per tots sense excepció. Amb este enfocament innovador i el nostre compromís, com a equip de govern, amb la inclusió, esta exposició establix un nou estàndard per a les futures iniciatives culturals i artístiques”, ha afegit la primera edil.

“La importància de promoure la cultura accessible i la inclusió social, i esta exposició és un clar reflex d’eixe compromís. La mostra ha sigut dissenyada per al gaudi de persones de totes les edats i capacitats, la qual cosa subratlla l’enfocament inclusiu i la filosofia que l’art ha de ser una experiència compartida i universal, tangible i real per a tots els públics», ha ressaltat el regidor de Cultura, Aitor Sánchez.

«És una oportunitat perquè les persones experimenten l’art d’una manera nova i emocionant, a través de la possibilitat d’interactuar amb les obres d’art d’una manera tan íntima i personal”, ha conclòs el regidor.