9 D'OCTUBRE | Los valencianos celebran el Día de la Comunitat con una jornada de actos adaptados a la pandemia
GRAFCVA8358. VALENCIA, 09/10/2019.-Decenas de falleras observan la bajada de la Real Senyera del balcón del Ayuntamiento de València , desde donde se inicia la procesión cívica del 9 d'Octubre. EFE/Manuel Bruque

La ciutat de València celebrarà hui un 9 d’Octubre molt diferent. Enguany compta amb un programa adaptat per a prevenir l’expansió de la pandèmia del coronavirus. El dia arrancarà en el Palau de la Generalitat Valenciana on tindrà lloc l’acte institucional del Dia de la Comunitat on enguany tornarà a assistir el líder del PP, Pablo Casado.

En aquesta ocasió el coronavirus ha transformat la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana amb mesures especials per a la festivitat. Per a l’acte institucional l’aforament s’ha reduït amb l’objectiu de garantir la distància de seguretat entre els assistents. A això se suma que en aquesta ocasió també s’habilitaran més salons del Palau de la Generalitat per a distribuir als convidats. Amb això el Consell tractarà d’evitar aglomeracions i garantir la seguretat dels participants.

Una altra de les mesures preses ha sigut la reducció del número de guardonats. Aquest 2020 es premia al poble valencià amb l’Alta Distinció de la Generalitat; al poeta Marc Granell amb el Premi de les Lletres; i al vicepresident de la Comissió Europea, Franciscus Timmermans, amb la Distinció Luis Vives.

12H HOMENATGE A la REAL SENYERA

Per part del Ajuntament de València, el Dia de la Comunitat arranca amb una jornada commemorativa per al Poble Valencià. Aquesta tindrà lloc a les 12 hores, moment en el qual es traurà de nou la Real Senyera del Museu Històric. Després d’això es traslladarà al Saló de Cristall, acompanyada d’una representació de la Corporació i els timbalers. Mentrestant es llançaran 21 salves pirotècniques.

Després se celebrarà un acte d’homenatge institucional i ciutadà a la Senyera. Així, una vegada estiga en el Saló de Cristall es procedirà als parlaments d’homenatge. Aquests conclouran amb la lectura del poema Cant de la Senyera de Carles Salvador; la interpretació dels himnes oficials; i el tret d’una mascletà simbòlica des de la mateixa Casa Consistorial.

13.00-14.00 MASCLETAES

A diferència d’anys anteriors, en aquesta ocasió no hi haurà una única mascletà a l’Ajuntament de València. Per a estendre la celebració en tota la ciutat i complir amb les mesures de seguretat sense que hi haja concentracions de persones en un sol punt es dispararan fins a 9 mascletaes.

  • 13h Valencia (Azotea Ayuntamiento). Pirotecnia Mediterráneo.
  • 14h Beniferri (Doctor Segaer). Pirotecnia Aitana.
  • 14h Benimàmet (Senda del Polvorí). Pirotecnia Hermanos Caballer.
  • 14h Borbotó (Guillermina Medrano). Pirotecnia Valenciana.
  • 14h Castellar (Francesc Sanchis Huerta). Pirotecnia Gironina.
  • 14h El Poble Nou (Església). Pirotecnia Valenciana.
  • 14h La Punta (Església). Pirotecnia Turís.
  • 14h La Torre (Castell de Corbera). Pirotecnia Caballer FX.
  • 14h Massarrojos (Baix/Ibáñez Alonso). Pirotecnia Zarzoso.

15:00-20:30H VISITES A LA SENYERA

A partir de les 15.00 hores aproximadament tota la ciutadania està convidada, amb les oportunes mesures de seguretat, a entrar a l’Ajuntament per a homenatjar la Senyera fins a les 20.30 hores, quan tornarà al museu i conclourà la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana.