Ja vénen els Reis Mags, però no vénen per a tots igual. I no perquè han sigut menys bons, sinó perquè en cada part del món se celebra d’una forma diferent i fins i tot alguns països no compten amb aquesta festivitat. Creus que ho saps tot sobre els Reis Mags? Descobreix ací algunes curiositats que,tal vegada,no havies sentit abans.

1. Quants eren?

Fins al segle IV no es va establir el nombre de mags. La Bíblia no esmenta que foren específicament tres. Però, finalment es van fixar que eren 3 per al·lusió a la Trinitat, i també als 3 continents que es coneixien en aquell moment.

2. Com es deien en realitat?

La Bíblia no arreplega que anaren reis, només savis, ja que coneixien les Sagrades Escriptures com esmenta Sant Mateu en l’Evangeli. No hi ha constància que anaren monarques, però aquest atribut de “reis” se’ls va afegir després. A més, el concepte de mag en aqueix moment no estava bé vist pel que el van substituir per “Reis d’Orient”.

3. No tots celebren aquest dia

El dia 6 de gener no és festiu a tot el món, de fet, aquesta festivitat és minoritària. Se celebra en la majoria de països hispanoparlants i en alguns altres llocs de forma excepcional. Així doncs, és festa nacional en 14 pavesos europeus, 9 americans 7 regions alemanyes i suïsses.

4. En tots els països mengen tortell?

En tots no, per exemple, els nostres veïns francesos i portuguesos tenen les seues variants. A França és una versió diferent anomenada ‘gateau de rois’ i a Portugal ‘bitla rei’. A l’Argentina i Mèxic també ho mengen però afegint ingredients com a l lligue, atole, gelea de guaiaba o almívar de llet. Així doncs, en quasi tots els països llatinoamericans per influència espanyola es menja tortell, encara que la tradició ha arribat a alguns estats d’Amèrica del Nord.

5. Què representen?

Els reis mags representen moltes coses. D’una banda l’edat de les persones, és a dir: la vellesa, la maduresa i la joventut, Melchor, Baltasar i Gaspar, respectivament. També representa la diversitat de races, Gaspar l’asiàtica, Melchor la blanca i Baltasar la negra.

A més els presents que portaven al xiquet també té diferents significats: l’or fa referència a la naturalesa de Jesús com a rei, l’encens representa el culte en els altars i la mira, un compost per a embalsamar, predeia la seua futura mort.