coronavirus
Aplauso de sanitarios a las puertas de un hospital. / FOTO: David Zorrakino - Europa Press

La Unitat d’Investigació en Cures i Serveis de Salut de l’Institut Carles III (Investén-isciii) està desenvolupant un estudi, denominat SANICOVI, per a conèixer quins factors estan influint en la taxa de contagis per COVID-19 entre els professionals sanitaris.

L’objectiu és augmentar el coneixement sobre el desenvolupament de l’epidèmia entre les persones més exposades. Amb això se cerca poder intervenir, proposar estratègies de prevenció i minimitzar la influència del virus entre els sanitaris.

El projecte, dos mesos després del seu inici, ha publicat recentment en la revista Infermeria Clínica els seus resultats preliminars. Segons aquest, en  la  majoria  de  els  casos  (75,7%) la  realització  de  proves  es  va deure  a  la presència de símptomes. No obstant això, uns 274 sanitaris dels 2.230 enquestats van manifestar que es van reincorporar a treballar sense la realització d’un test previ.

TRES FACTORS CLAU EN EL CONTAGI DE SANITARIS

Segons les primeres conclusions, els professionals contagiats identifiquen tres punts com a claus d’aquests contagis. Entre ells es troba la gestió de la cadena de contagis i la efectivitat la rentada de mans com a possibles factors relacionats amb el contagi.

A això se li afig l’ús i l’adequació en la disponibilitat d’equips de protecció. Els  professionals van declarar mancar d’equips de protecció com a màscares FPP2/FPP3, ulleres i EPI complets. Això podria suggerir que a l’inici de la pandèmia va poder haver-hi professionals sense un nivell totalment adequat de protecció.

Per això, l’estudi recomana desenvolupar estratègies que reforcen els procediments de prevenció de riscos laborals respecte a contagi. També millorar la formació en Equips de Protecció Individual (EPI) per als professionals. A més, es pretén adequar la dotació de mesures de protecció apropiades. A això se suma millorar la difusió de protocols actualitzats, reforçar la higiene de mans i ajustar les càrregues de treball.