A escasses setmanes de començar l’estiu molts posen el focus en el pròxim pont per a descansar i gaudir d’unes mini vacances estivals. El pròxim 24 de juny els valencians tindran l’oportunitat de celebrar el dia de Sant Joan.

Enguany la festivitat torna a ser de caràcter autonòmic pel que València i Castelló se sumaran a Alacant en la celebració. En aquesta ocasió el 24 de juny tindrà lloc en divendres pel que els treballadors de la Comunitat podran gaudir de fins a tres dies consecutius de festa, una fita que no es donava des de 2019.

Cal recordar que va ser en 2016 quan el Consell va convertir el dia de Sant Joan en festivitat autonòmica. Fins llavors només era una data festiva a Alacant per ser el dia gran de les Fogueres, l’equivalent al 19 de mall faller. No obstant això, els alacantins portaven anys demanant que la festa de Sant Joan seguira el deixant de San José i adquirira el rang de festivitat autonòmica.

Encara que en 2016 el 24 de juny queia en divendres, la festivitat no va entrar en el calendari laboral de l’any. Va anar ja en 2017 quan l’autonomia va començar a aplicar aquest festiu. No obstant això, durant dos anys consecutius va tenir lloc en cap de setmana.

EL 24 DE JUNY: FESTIU RECUPERABLE?

En 2021 el dia de Sant Joan va tenir una peculiaritat. La data va ser marcada com festivitat autonòmica però “de caràcter retribuït i recuperable”L’autonomia ja tenia coberts els 14 festius anuals permesos pel calendari laboral. Per això, usar aqueixa nova fórmula va ser l’única via de la Generalitat per a situar-la com a dia de descans.

Segons va marcar la normativa, el treballador tenia dret a gaudir del dia festiu. No obstant això, després havia de retornar les hores no treballades a l’empresa sense cobrar-les com a extra.

Per a enguany el Consell ja no ha optat per aquesta fórmula. La Comunitat València tenia opció de convertir en festivitat el dilluns 26 de desembre com a segon dia de Nadal, una data que serà festiva en gran part d’Espanya per a compensar el diumenge 25 de desembre. No obstant això, la Generalitat ha optat per donar festa el 24 de juny i mantenir la normalitat en Nadal. Ara només falta esperar quatre setmanes més per a arribar a un dia que marcada en roig en el calendari.