Valencia abre un albergue para personas sin hogar para protegerlas del coronavirus
Un voluntario de Cruz Roja atiende a una persona sin recursos en la calle durante la pandemia. / Cruz Roja

Pensar en el Nadal és imaginar cases plenes de familiars, taules repletes de menjar i regals per onsevulla. No obstant això, moltes persones estan lluny de viure unes festes similars a les que la majoria recordem al marge de la pandèmia.

Un centenar de persones passaran el Nadal en dos albergs de València. Així ho ha anunciat Casa Caridad qui ha hagut d’adaptar les seues instal·lacions i serveis a les necessitats del coronavirus. D’una banda han mantingut el servei de menjador per a les persones albergades en els seus centres de Petxina i Benicalap; i per un altre, han habilitat un sistema de repartiment de kit d’aliments setmanals per a aquelles persones que acudien al menjador abans de la Covid-19 i que ara per seguretat no poden accedir.

Les 100 persones que s’allotgen a casa Caridad de Petxina i Benicalap reben diàriament serveis bàsics d’alimentació, higiene i activitats formatives. A més, els espais estan adaptats per a oferir totes les mesures sanitàries de la pandèmia.

Hui dia, el menjador social està dividit per a donar cabuda a la població en situació de carrer. Dins de l’alberg de Petxina s’han creat dos circuits d’entrada diferenciats per a oferir aquest servei. Allí també es faciliten màscaretes i gel i es pren la temperatura a totes les persones que accedeixen.

En aquestes dates, les persones allotjades en els albergs tindran una sèrie d’activitats amb motiu d’aquesta època. Casa Caridad ha organitzat tallers de postals nadalenques, decoració d’instal·lacions o elaboració d’arbres de Nadal, entre altres. També comptaran amb menús especials per a les dates clau de Nadal amb sopa de marisc, codillo al forn amb creïlles, corder rostit, pudding i dolços nadalencs, entre altres plats.

600 PERSONES REBEN EL KIT D’ALIMENTS PER A NADAL

Com s’ha assenyalat, Casa Caridad reparteix setmanalment kits d’alimentació a 600 persones aproximadament. La bossa pesa entre 15-20 quilos, depenent del nucli familiar, i conté productes frescos i peribles. Per a aquest Nadal, les bosses comptaran amb aliments típics de les dates: raïms de la sort, dolços, etc. perquè puguen celebrar-les en el seu recurs habitacional de forma segura.

Asseguren que cada setmana augmenta el número de persona que acudeixen a demanar ajuda. Principalment són ciutadans i famílies establides des de fa anys a València i, sobretot de Sud-amèrica. La majoria d’ells han perdut el treball o tenen ocupacions molt precàries. També acudeixen a la recerca d’ajuda autònoms, aturats, persones que no han cobrat l’ERTE, etc.

L’ajuda d’aliments que s’ofereix sempre va acompanyada d’una intervenció social. Se cerca que les persones i famílies necessitades puguen utilitzar els seus escassos mitjans econòmics per a sufragar les despeses del seu habitatge evitant entrar en el circuit de persones sense llar.