Los sanitarios dan 10 claves para pasar una Navidad libre de contagios
Una mujer pasea junto a un árbol navideño de la calle londinense Oxford Street. / Reuters

Aquestes són les 10 claus per a passar un Nadal sense coronavirus. El COVID ens ha canviat la vida i ha obligat a adoptar costums i mesures de seguretat que formen part del nostre dia a dia des de fa deu mesos. Amb l’arribada del Nadal, els especialistes en Medicina Preventiva del grup sanitari Ribera han elaborat un decàleg amb les claus per a viure unes festes segures en família.

Decàleg “Prevenció Covid-19 durant el Nadal”

  1. Higiene de mans.És la principal mesura per a evitar el contagi.
  2. Ús de mascareta. Es recomana l’ús de màscara tot el temps possible.
  3. Higiene respiratòria. En tossir o esternudar, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador d’un sol ús.
  4. Distància de seguretat. Mantenir la distància interpersonal de seguretat major a un metre per a minimitzar el contacte.
  5. Maximitzar la ventilació i activitats a l’aire lliure. Mantenir les finestres i portes obertes en la mesura en què siga segur i factible segons la temperatura.
  6. Minimitzar el nombre de contactes. S’ha de reduir el nombre de contactes durant la celebració dels menjars i sopars nadalencs.
  7. Limitar la mobilitat nocturna. Recorda que en les nits del 24 al 25 de desembre de 2020 i del 31 de desembre a l’1 de gener de 2021, igual que en la resta de nits, hi haurà limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn.
  8. No superar l’aforament màxim. Recomanat en les trobades amb familiars i persones reunides en menjars i sopars nadalencs dels dies 24, 25 i 31 de desembre de 2020 i de l’1 de gener de 2021.
  9. Esdeveniments nadalencs. Es recomana acudir a celebracions que puguen garantir el compliment de les normes d’higiene.
  10. Compres. Els experts insten a organitzar les compres amb antelació per a evitar les grans aglomeracions en carrers i centres comercials.