CORONAVIRUS | ¿Cuántas olas de covid-19 quedan?
Una joven en un concierto al aire libre en Valencia. / LA MARINA

L’estiu ha portat aconseguisc un augment de contagis per coronavirus. Això ha fet que els experts ho classifiquen ja com la setena ona de la pandèmiaDos variants d’Ómicron són les que estan causant aquesta onada de contagis: BA.4 i BA.5. Encara que els símptomes més comuns continuen sent tos, febre i mal de cap, s’han incorporat uns nous.

Està repunt de contagis rep el nom de ‘ona invisible’. Un sobrenom que té la seua explicació en la falta de dades per part de sanitat. Des de finals de març, les comunitats autònomes només arrepleguen estadístiques de la incidència acumulada en majors de 60 anys.

Els continus contagis i els nous símptomes han ocasionat que els experts ho classifiquen ja com ‘Covid-22‘.  Aquestes subvariantes produeixen alguns símptomes característics que permeten diferenciar-les d’altres llinatges de coronavirus. La diarrea o el fort mal de gola són els símptomes estrela d’aquestes dues variants.

Així mateix, la hipotensió ortostática també apareix en els nous contagiats. Aquesta malaltia es caracteritza per produir un descens de la pressió arterial quan la persona es posa dreta després d’estar asseguda o ficada al llit. Aquesta pot fer que et sentes marejat o atordit, fins i tot pot provocar un desmai.

Els nous símptomes no es queden ací ja que hi ha una llarga llista d’altres símptomes que ja es relacionaven amb el coronavirus com són la fatiga, tos, febre, secreció nasal, dolor muscular, falta d’aire, vertígens o falta d’olfacte i gust.

EL REPUNT DE CORONAVIRUS AVANÇA LA QUARTA DOSI

El centre Europeu per a Prevenció de Malalties (ECDC) i l’Agència Europea del Medicament (EMAhan recomanat començar l’administració de la quarta dosi entre els majors de 60 anys.

Davant la nova onada de contagis, des de la unió Europea creuen que ha d’iniciar-se “immediatament” la nova vacunació. Segons han anunciat, consideren adequat reforçar la immunitat de la població de 60 a 79 anys amb una segona dosi de reforç, la quarta vacuna anticovid en total. A més, assenyalen que aquesta pot administrar-se si ja han transcorregut quatre mesos des de l’última vacunació.

“Demane a tots els estats membres que posen la segona dosi de record a tothom a partir de 60 anys així com a les persones més vulnerables. Així és com ens protegim a nosaltres mateixos, als nostres sers estimats i a la població vulnerable”, ha declarat la comissària europea de sanitat, Stella Kyriakides.