(Pablo Viñado).- El Cabanyal està vivint des del canvi de govern local a 2015 una transformació que poc a poc està dotant d’una nova ànima al barri. L’aprovació a principis de 2017 d’un pla que destinaria 36 milions d’euros a la seua rehabilitació va ser peça clau en este procés, i els resultats estan començant a veure’s.

Amb mig barri en obres, els veïns agraeixen els esforços del consistori per recuperar les meravelles d’una de les parts més històriques de València. A l’horitzò, no obstant, es troba el fantasma de la gentrificació; un fenòmen urbanístic que transforma els barris populars, com l’antiga Russafa, en zones de moda on les classes amb més poder adquisitiu desplacen els habitants de tota la vida, que no poden asumir els creixents preus del lloguer.

Cabanyal
Façana de les obres de Casa Cabanyal.

En l’actualitat, a la neteja de cara del barri s’estan adherint noves e interessants propostes culturals. Una d’elles és Casa Cabanyal, un espai en construcció que promet plenar de vida una de les zones més castigades del Cabanyal. La proposta de Casa Cabanyal inclou des de projeccions de clàssics de la gran pantalla fins a tallers gestionats per la pròpia gent del barri.

A més, una de les tres plantes de l’edifici es destinarà al lloguer f’habitacions per a gent que vullga involucrar-se amb el barri durant un cert período de temps, rebutjant així per complet el model dels pissos turístics. Si tot va bé, Casa Cabanyal obrirà les seues portes el proper estiu per tal de ser un al·licient més a un barri que està resorgint, no de les seues cendres, sinò dels seus enderrocs.

Los okupas “rompen” la convivencia del Cabanyal