La
Interior del depósito de tormentas de Valencia.

L’Ajuntament de València ha presentat aquesta setmana el pressupost municipal de 2023. En aquesta ocasió el consistori tornarà a superar els 1.000 milions d’euros d’inversions, la xifra més alta de la història. Entre els diferents projectes que contempla es troba la construcció d’un segon depòsit de tempestes.

Aquesta megaestructura se situarà en El Saler. L’objectiu és l’habilitació d’un nou depòsit de tempestes per a fer front als fenòmens de tempestats i pluges intenses, fruit així mateix de la crisi climàtica planetària.

Avui dia, València ja compta amb una catedral de tempestes. Es tracta d’un espai secret en el subsol de la Malva-rosa que protegeix la ciutat d’inundacions com la viscuda en la riuada de 1957.

La instal·lació permet emmagatzemar l’aigua de la pluja per a després enviar-la a la depuradora i evita el seu abocament a la mar. Cal recordar que l’aigua de les precipitacions, especialment les primeres gotes, tenen un alt índex de contaminació. Per això, el seu abocament a la mar és perjudicial per als ecosistemes i ha d’evitar-se. En aquest aspecte, el depòsit de tempestes valencià emmagatzema aquests residus i ajuda al medi ambient.

VALÈNCIA SUMARÀ MÉS DEPÒSITS DE TEMPESTES

Al marge del futur depòsit del Saler, València sumarà pròximament noves construccions d’aquestes característiques. El Ajuntament ha impulsat la realització de sis depòsits més, amb un valor d’inversió de 55 milions. No obstant això, encara es desconeix la ubicació de tots ells i quan seran una realitat.

Una d’aquestes estructures és la plantejada per al passeig de l’Albereda.Està previst que ocupe una superfície subterrània de 9.000 metres quadrats i tinga una capacitat de 39.270 metres cúbics.

Un altre depòsit del qual es tenen dades és el que se situarà a la Malva-rosa. Aquesta nova megaconstrucció acumularà fins a 7.400 metres cúbics d’aigua i tardarà dos anys a executar-se. Es preveu que l’obra coste al voltant de 12 milions d’euros.