Amb més de huit segles d’història el Gremi de Mestres Confiters de València ens obri les portes de les seues instal·lacions. L’associació, una de les més antigues del continent europeu, és clau en la celebració del 9 d’octubre: el dia de Sant Donís. Una jornada on cobren protagonisme els tradicionals massapans, uns dolços que no passen de moda entre els valencians però que han de continuar donant-se a conèixer en la resta de municipis.

Alguns es preguntaran d’on ve esta tradició tan característica de València. Tot va començar quan la ciutat va convertir en una festa anual l’entrada de Jaime el Conqueridor. Una jornada que les autoritats del segle XVIII van prohibir al considerar-la molt sorollosa.

Als primers massapans se van anar afegint formes de fruites i verdures representat la fertilitat de l’horta de València. Des dels inicis d’esta tradició de Sant Dionís, els dolços estaven embolicats en un mocador que amb el temps va donar nom a la festivitat, un dia que molts valencians consideren com un Sant Valentín particular.

La tradició és que els homes regalen dolços de massapà embolicats en un mocador a les seues dones i estes els conserven com a prova d’amor. I per a no perdre els costums, enguany la ciutat de València ha tornat a apostar per estos dolços tradicionals que continuen passant generació a generació.